EKSPO ĆE PROMENITI LICE BEOGRADA I CELE SRBIJE: Pogledajte kako će izgledati velelepni kompleks u kome niče jedan ceo novi grad (FOTO)

Novosti online 25. 06. 2024. u 08:58

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić se sinoć obratio naciji i tom prilikom je govorio o nadolazećem Ekspu koji je ogromna prilika za Beograd, ali i Srbiju da postane deo svetske ekonomske mape. Samim tim i da naša država doživi procvat u svim sferama.

Foto: Novosti

Osim što će Srbija ekonomski da ojača, mogućnost razvoja turizma nakon izgradnje svega planiranog na Ekspo sajmu je velika.

- Rekli smo da je Ekspo ključan i prekretna tačka za razvoj Srbije, i danas ću da vam predstavim dokle smo stigli, i brojne stvari koje ćemo da učinimo i govoriću o izazovima, te vas molim da bez obzira na partijsko i bilo kakvo opredeljenje saslušate jer će biti reči o mnogo stvari o kojima je važno čuti mišljenje svakog građanina - rekao je on.

Vučić je na pametnoj tabli pokazao kako će izgledati Nacionalni paviljon Srbije na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027, Nacionalni stadion, Akvatički centar, Auditorijum, zatim tematski i internacionalni paviljoni.

Foto: Novosti

Takođe u Ekspu će se nalaziti i Forum, kao i Nacionalni paviljon.

Foto: Novosti

Naveo je i da će postojati prostor od 8.500 kvadrata koji će kasnije moći da se koristi za koncerte i priredbe svake vrste i moći će da primi oko 3.500 do 4.000 gledalaca.

Nacionalni stadion će da bude jedan od najlepših u Evropi, najavio je predsednik govoreći šta se sve gradi u Surčinu.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

- Stadion će primati 52.000 ljudi, mi očekujemo da se već 2028. godine igra finale Lige Evrope na ovom stadionu. Vrlo je komplikovana gradnja, radi se u dve smene, a uskoro će se, kada se reflektori postave za sedam dana, gradnja nastaviti u tri smene - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će to biti jedan od tri najlepša stadiona u Evropi.

On je rekao da će u okviru Ekspa biti izgrađen i akvatik centar, jedan od nekoliko najvećih u Evropi, ali i tematski i vodeni parkovi, koji će, pored toga što će značiti dobar provod za decu, biti i izvor velike zarade.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Dodao je da je sa mađarskim prijateljima razgovarao o pravljenju akva-centra, kao i da je od njih dobio kompletan projekat.

Foto: Novosti

- To će biti, rekao bih, veliki napredak i velika prilika, ne samo za naše vaterpoliste, koji su nas obradovali, već sada i za plivače, skakače u vodu, za umetničko plivanje, da na veoma, veoma ozbiljan način mogu da se posvete svom radu u budućnosti, od njih očekujemo mnogo veći broj medalja. To će biti drugi ili treći najveći po broju gledalaca po svom kapacitetu akvatičkih centara ili centara za vodene sportove u celoj Evropi - rekao je Vučić.

Rekao je i da će biti izgrađen rezidencijalni kompleks, koji će biti veoma moderno urađen.

Foto: Novosti

- Tu će biti smešteno tri i po hiljade učesnika, u ukupno 1.500 stambenih jedinica, a zatim ćemo tih 1.500 stambenih jedinica pre da ponudimo onima koji u prosveti i u zdravstvu nemaju stanove, jer smo videli da je bilo brojnih nepravilnosti oko snaga bezbednosti, da su mnogi iskoristili da dobiju drugi i treći stan, pa su zatim izdavali te stanove i tako dalje. Dakle, ići ćemo zaista na one kojima je to najpotrebnije i o tome ćemo razgovarati i vlada će o tome donositi odluke - poručio je Vučić.

Kako je rekao, u okviru zona A i zone B, biće napravljeni tematski i vodeni parkovi.

Radićemo jedan od najlepših vodenih parkova u Evropi, rekao je on i dodao da će razgovarati sa firmom Sir de Solei, jednom od najvećih u svetu za dovođenje stalne postavke od cirkusa do različitih tematskih parkova.

- U ovom trenutku nam je Legoland malo skuplji, ali videćemo možda i sa još nekim. U svakom slučaju, to će biti definitivno najveće mesto za zabavu u jugoistočnoj Evropi, za privlačenje turista, za dalje razvoj srpske privrede i za našu decu, ali i za, rekao bih, ono što je najvažnije, razvoj naše ekonomije - poručio je Vučić.

Kako je rekao, sa druge strane reke Save, na Ušću, pored Prirodnjačkog muzeja, biće akvarijum.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

- Osim što je velika turistička atrakcija, postoje takozvani terapeutski delfini za decu sa autizmom. Mi smo se konsultovali sa Ministarstvom zdravlja i dobili preporuku Ministarstva zdravlja, da dovedemo te terapeutske delfine koji bi mogli sa našom decom da rade, jer kažu da ništa bolje ne utiče na decu sa autizmom i sličnim bolestima nego terapeutski delfini. Dakle, delfinarijum će biti i za svu drugu decu, naravno, u okviru Ekspa, a akvarijum će biti pored Prirodnjačkog muzeja, dakle, pored Muzeja savremene umetnosti - poručio je Vučić.

Rekao je i da će se 2027. godine letenje taksijima iznad Beograda, automobilima i helikopterima obistiniti i naglasio da to nije čudo ni hir, već preka potreba za zemlje koje žele da budu među prvima u razvoju i koje žele da napreduju.

BONUS VIDEO

Pogledajte više