Millennium Team na međunarodnom seminaru posvećenom humanitarnom razminiranju

Promo

12. 06. 2024. u 15:57

Sektorza razminiranje kompanije učestvovao je na stručnom skupu „Explosive Ordnance Seminar Europe 2024“ koji je 11. i 12. juna održan u hotelu Crown Plaza u Beogradu.

Millennium Team

Seminar je okupio predstavnike domaćih, regionalnih i međunarodnih institucija i kompanija koje se bave humanitarnim razminiranjem, proizvodnjom opreme i drugim srodnim delatnostima. Stručniskup organizovala je kompanija Intelligence-Sec, uz podršku više domaćih istranih organizacija i firmi, uključujući i Millennium Team koji je, kao platinasti sponzor konferencije podelio svoja iskustva u domenu humanitarnog razminiranja.

Učesnici i gosti imali su priliku da na seminaru upoznaju nacionalne strategije i prakse pojedinih država regiona, izazove i tehnike podvodnog razminiranja, a razmatrana su i pitanja poput reuspostavljanja zajednica i infrastrukture u post-ratnim okolnostima, tehnološkog razvoja i međunarodne saradnje na planu uklanjanja neeksplodirane municije i drugih ubojnih sredstava.

„Ovaj seminar je izuzetna prilika za umrežavanje sa drugim kompanijama iz regiona koje se bave istom temom, jer Millennium Team jeste jedna od vodećih kompanija na našim prostorima u ovoj oblasti. Danas smo prikazali nekoliko naših referentnih projekata gde smo detaljnije pričali o našem savremenom pristupu, metodologiji rada i izvanrednim rezultatima. Millennium Team je do sada snimio preko 37 miliona kvadratnih metara površine. Region Balkana je i dalje veoma zagađen neeksplodiranim ubojitim sredstvima i čeka nas dug put da se cela regija očisti“, rekao je Vuk Radović, direktor sektora za razminiranje kompanije Millennium Team.

On je, između ostalog, predstavio i rad Millennium Team-a na projektu uklanjanja potpoljene nemačke ratne flote iz reke Dunav kod Prahova.

Ovaj projekat ima strateški značaj za domaći i međunarodni rečni saobraćaj. Reč je o izuzetno složenoj i dugotrajnoj operaciji koja podrazumeva niz sistemskih istraživanja, kao i deminiranje neeksplodiranih mina i drugih ubojnih sredstava na rečnom dnu i unutar potopljenih plovila. Čišćenje toka Dunava kod Prahova po svojoj složenosti jedinstven je poduhvat u evropskim razmerama.

Rad je započet jula prošle godine, a cilj je uklanjanje potopljenih brodova i poboljšanje bezbednosti i uslova za plovidbu u ovom delu međunarodnog plovnog puta, što je u skladu sa planovima razvoja saobraćajnog sistema EU. U prethodnim fazama rada na ovom lokalitetu, Millennium Team je 2021. godine uspešno završio rad na Izveštaju o postojanju neeksplodiranih ubojnih sredstava na potopljenim nemačkim brodovima na području Prahova. Detaljnim istraživanjem rečnog dna od 857. do 862. kilometra plovnog puta utvrđeno je da punih osam decenija Dunav skriva ukupno 40 olupina brodova, znatno više nego što se pretpostavljalo.

Pogledajte više