"NANETA ŠTETA MALINARIMA": Oglasila se udruženja proizvođača "crvenog zlata"

Novosti online 11. 06. 2024. u 16:15

Udruženja iz raznih krajeva Srbije, i to: Savez „Srpska malina“ Arilje, Udruženje „Zlatni breg“ Nova Varoš, „Miker“ Užice, „Vilamet-Suvobor“ Gornji Milanovac, „Malinik“ Aleksandrovac, „Štitina“ Knjaževac, „Surdulički malinari“ Surdulica, „Naše voće“ Arilje, „Udruženje voćara“ Sokobanja i krovno Udruženje „SPAS“ (Sabor Proizvođača Agroprivrede Srbije) Kraljevo, ovim putem žele da se obrate javnosti povodom nedavnih dešavanja u vezi sa otkupnom cenom maline.

Foto D. Milovanović

Naime, u Vladi Republike Srbije održano je nekoliko sastanaka sa ministrom poljoprivrede dr Aleksandrom Martinovićem i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih relevantnih institucija, u cilju pronalaženja rešenja između proizvođača i otkupljivača, a u vezi sa otkupnom cenom maline.

Sastancima je prisustvovalo i nekoliko predstavnika naših, gore pomenutih udruženja. Na poslednjem sastanku, održanom 31. maja ove godine, postignut je dogovor da početna otkupna cena maline bude 250 dinara po kilogramu, kao i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene, a u korist proizvođača, o čemu su obavešteni i ostali naši proizvođači.

Nažalost, posle tog sastanka, uprkos postignutom dogovoru, u javnost su izašli pojedini članovi Udruženja „Vilamet“ Arilje i Asocijacije malinara i demantovali da je dogovor postignut, iz samo njima poznatih razloga ili, kako se naslućuje, u cilju sticanja lične materijalne koristi.

Takvim obraćanjem javnosti i demantovanjem činjenica, oni su naneli ogromnu štetu proizvođačima malina, jer su otkupljivači malina, posle njihovih izjava, malinu plaćali 200 do 220 dinara po kilogramu, što je manje od dogovorenog.

Sva gore navedena udruženja ovim putem zahtevaju od Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede da još jednom obaveste javnost i potvrde dogovorenu početnu otkupnu cenu maline, kako bi se sprečila dalja manipulacija činjenicama u javnosti, a na štetu proizvođača maline.

Pogledajte više