STAJU NA KRAJ PRANJU PARA: Prva generacija forenzičkih računovođa uskoro rešava probleme

E.B.T.

07. 06. 2024. u 15:40

SRBIJA će nakon godinu dana od razvoja novog master programa uskoro dobiti prvu generaciju forenzičkih računovođa, koji će aktivno doprinositi rešavanju pitanja finansijskog kriminala.

FOTO: MUP

Ovo je danas najavila dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Žaklina Stojanović na otvaranju dvodnevne konferencije posvećene forenzičkom računovodstvu, koja se održava u toj obrazovnoj instituciji.

- Buduće forenzičke računovođe nalaze se u fazi polaganja finalnih ispita iz drugog semestra i prijave tema master rada - rekla je Stojanovićeva. - Finansijski kriminal je veoma važan problem ne samo u našoj zemlji, već na globalnom nivou i to se vidi na osnovu štete koju trpe pojedinci, institucije i ekonomije širom sveta. Kako bi se odgovorilo na ove izazove potrebno je povezati specijalizovana znanja iz oblasti računovodstva i finansija sa znanjima iz krivičnog zakonodavstva i analizom podataka, što smo mi učinili akreditovanjem master programa.

BORBA I PROTIV TERORIZMA

FORENZIČKE računovođe bave se rasvetljavanjem slučajeva finansijskog kriminala, koji se ispoljavaju kroz prevarno finansijsko izveštavanje privrednih društava, manipulacije na tržištu kapitala, insajderske informacije, poreske utaje, proneveru sredstava, zloupotrebe u vezi sa stečajem, pranje novca, stvaranje tajnih fondova i finansiranje terorizma.

Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejana Malinića, više od 50 odsto studenata novog master programa zaposleno je u javnom sektoru.

- Fakultet je za kratak vremenski period uspeo da uspostavi odličnu saradnju sa tužilaštvom, poreskom upravom i policijom - navodi Malinić. - Naš cilj nije da iznedrimo 1.000 forenzičkih računovođa, već onoliko koliko nam je potrebno, ali da oni budu prepoznati u javnosti i da svi znaju da dolaze iz ove institucije.

On je istakao da Ekonomski fakultet u Beogradu ima ambiciju da svoj program promoviše u regionu.

Pogledajte više