GAS ĆE GREJATI 20.000 DOMOVA: Premijer Miloš Vučević posetio dva gradilišta u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ 29. 05. 2024. u 14:45

IZGRADNjA toplane na gas "Majevica" od izuzetnog je značaja za grad, jer će iz nje toplotnom energijom, u prvoj fazi, snabdevati 7.000, a kasnije i svih 20.000 novosadskih domaćinstava.

Z. Grumić

A, kako je - tokom današnje posete gradilištu, koje je u naselju Jugovićevo oformljeno krajem prošle godine - najavio premijer Miloš Vučević, u čijoj pratnji su bili predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministarka energetike Dubravka Handanović Đedović, te gradonačelnici Banjaluke i Novog Sada, Draško Stanivuković i Milan Đurić, uporedo sa toplanom čiji se završetak očekuje u maju 2025, biće izgrađen i oko sedam kilometara dug gasovod u tom delu grada. Tako će biti rešeno i pitanje toplifikacije ne samo pomenutog naselja u kojem je, tokom minulih pet godina, izgrađeno više od 2.000 stanova za pripadnike službi bezbednosti, već i drugih stambeno-poslovnih objekata na tom prostru.

Garaža

PREMIJER je juče posetio i neimare koji završavaju izgradnju podzemne javne garaže u centru Novog Sada, kod zgrade Skupštine Vojvodine. Objekat kod Banovine "niče" po modelu koncesije i u rad bi trebalo da bude pušten do kraja jula.

- Veoma je važno što je Novi Sad, uz značajnu podršku Ministarstva energetike, izgradnjom ove mreže, konačno rešio pitanje "gasnog prstena" oko grada - ocenio je predsednik Vlade Miloš Vučević, dodajući da će od izuzetnog značaja biti i izgradnja još jednog bloka novosadske Termoelektrane-toplane, koja grad snabdeva i strujom i toplotnom energijom.

Direktor JP "Srbijagas" Dušan Bajatović objasnio je da će novi gasovod, investicija vredna 16 miliona evra, omogućiti sigurno snabdevanje i ostalih punktova u sistemu "Novosadske toplane". Kaže, tim gasovodom rešavaju se pitanja tehničke bezbednosti i obezbeđuju potrebne količine ovog energenta za Novosađane i ovdašnja industrijska postrojenja.

Pogledajte više