DIMLJENI ŠARAN SKUPLJI OD JAGNJETINE: Ovo je spisak cena - Evo koliko ćete novca morati da izdvojite za ribu i meso
KILOGRAM svežeg šarana u ribarnicama i marketima širom Srbije košta od 650 do 750 dinara. Kilogram dimljenog je i do tri puta skuplji, te u pojedinim ribarnicama iznosi čak 2.400 dinara, a bezmalo je duplo skuplji od jagnjetine koja košta 1.300 dinara.
Četrdesetodnevni božićni post počinje danas, pa trgovci očekuju veću potražnju ribe narednih dana kako zbog posta, tako i zbog predstojećih slava. Iz jedne vidikovačke ribarnice kažu da su sadašnje cene svih vrsta ribe od 10 do 15 odsto veće u odnosu na minulu godinu.
- Cene su minimalno korigovane pre svega zbog inflacije i skoka drugih cena hrane i energenata. Ono što je bitno za potrošače da znaju je da imamo dovoljne količine ribe za naše potrebe i narednih mesec dana ne bi trebalo da dođe do dodatnog poskupljenja. Ukoliko i nakon tog perioda bude korekcija cena, one će biti minimalne - rekli su nam zaposleni u ribarnici.
Cene mesa
Vrsta mesa ‒ Cena
- jagnjetina 1.300 dinara
- juneće plećka bez kostiju 1.270 dinara
- juneći but bez kostiju 1.200‒1.370 dinara
- pileće grudi 490‒630 dinara
- pileći file 860 dinara
- svinjetina 900‒1.100 dinara
- svinjska plećka bez kostiju 840 dinara
- svinjski file 1.400 dinara
Cene sveže ribe
Vrsta ribe ‒ Cena
- brancin 1.250 dinara
- losos filet 1kg 2.700 dinara
- orada 1.100 dinara
- pastrmka 600‒630 dinara
- šaran 650‒750 dinara
- skuša 450 dinara
- zamrznuti oslić 500 dinara
- smuđ 1.195 dinara
- dimljeni šaran 1kg 2.400 dinara
Među jeftinijom svežom ribom ove godine potrošači mogu pronaći skušu koja u marketima i ribarnicama košta 450 dinara, zatim oslić koji se može naći od 500 dinara, dok je kilogram pastrmke od 600 do 630 dinara. Međutim, sudeći po cenovnicima skuplje ribe su svakako orada koja košta 1.100 dinara, smuđ čiji kilogram iznosi čak 1.195 dinara, zatim brancin od 1.250 dinara i kilogram file lososa koji košta čak 2.700 dinara.
Za novogodišnje i božićne praznike trgovci očekuju i veću potražnju mesa. Kilogram svinjetine u mesarama košta od 900 do 1.100 dinara, svinjska plećka bez kostiju kod 840 dinara, dok je svinjski file 1.400 dinara. Ljubitelji jagnjetine kilogram mogu kupiti od 1.300 dinara. Juneća plećka bez kostiju iznosi 1.270 dinara, dok je juneći but od 1.200 do 1.370 dinara. Što se tiče piletine, pileće grudi koštaju od 490 do 630 dinara, a pileći file iznosi 860 dinara.
BONUS VIDEO: OVO SE TRAŽI DOK TRAJE POST - Stigla riba na Kalenić pijacu
(Kurir)