NEMAČKA ĆE SE SUOČITI SA MANJKOM STRUJE: Studija otkriva kada bi se to moglo dogoditi i koliko fali energije

P. Z. S. / ria.ru

04. 03. 2023. u 20:17

NEMAČKA bi se mogla suočiti sa nestašicom struje već 2025. godine, objavio je nemački list Velt am zontag, pozivajući se na studiju konsultantske kompanije Mekinzi.

Foto: AP

-Potrošnja električne energije raste, ali pouzdane elektrane se postepeno gase. Stoga Nemačka uskoro više neće moći sama da pokriva vršna opterećenja, navodi se u publikaciji, pozivajući se na studiju.

Prema Mekinziju, konsultantskoj firmi, Nemačka uskoro neće moći da zadovolji svoje potrebe za električnom energijom iz sopstvenih resursa tokom špica.
-Prema ovim proračunima, već 2025. godine preti deficit snabdevanja (električne energije) u iznosu od 4 gigavata, koji će do 2030. porasti na 30 gigavata, navodi se u izveštaju. Objašnjava se da kapacitet od 30 gigavata odgovara oko 30 velikih termoelektrana.

Kompanija procenjuje da će 2030. godine biti nešto manje od 100 nestanka struje, a najduža faza će verovatno trajati oko 21 sat.

Ranije je Nemačka federalna agencija za mrežu objavila izveštaj o bezbednosti snabdevanja električnom energijom u zemlji, koji je Vlada odobrila krajem januara. U izveštaju se navodi da će snabdevanje električnom energijom ostati pouzdano uprkos postepenom ukidanju nuklearne energije i uglja.

Prvobitno je bilo planirano da Nemačka odustane od nuklearne energije 2022. godine. Početkom prošle godine u zemlji su već ugašene tri od poslednjih šest nuklearnih elektrana. Bundestag je u novembru odobrio nastavak rada tri nemačke nuklearne elektrane Isar-2, Nekkarvesthajm-2 i Emsland do 15. aprila 2023. godine.

Pogledajte više