TOMAŠEVIĆ NOVI DIREKTOR ELEKTROPRIVREDE: Vlada Srbije imenovala prvog čoveka srpskog energetskog giganta

E. B. T.

04. 03. 2022. u 06:55

NOVI vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" je Miroslav Tomašević. Vlada Srbije imenovala ga je na tu poziciju na jučerašnjoj sednici.

Foto EPS promo

Tomašević je poslednjih nekoliko meseci obavljao funkciju izvršnog direktora za proizvodnju energije u EPS-u. Kako saznajemo, on je na toj poziciji postigao dobre rezultate, što ga je i kvalifikovalo da sedne u fotelju prvog čoveka "Elektroprivrede Srbije". Osim njegove, razmatrale su se kandidature još nekoliko stručnjaka.

Tomašević je pre toga bio jedan od direktora proizvodnje u ogranku "Kostolac". Mediji prenose da nije novo lice u EPS-u. Bio je jedan od devet kandidat na konkursu za direktora "Elektroprivrede Srbije" 2017. godine, a među troje iz tog javnog preduzeća, pored Milorada Grčića i tadašnje direktore "Elektrodistribucije" u Novom Sadu Biljane Komnenić.

Prethodni v. d. direktora Milorad Grčić podneo je ostavku 12. januara nakon problema i niza incidenata u elektroenergetskom sistemu. Kolaps u TENT-u desio se 11. decembra, kada je došlo do zastoja u radu blokova. Bilo je potrebno nekoliko dana da se stabilizuje snabdevanje.

Grčić je, zbog kolapsa, smenio četvoricu direktora EPS-a odgovornih u lancu proizvodnje uglja i električne energije. Tada je objašnjeno da je u "Kolubari" u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta, koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo, a takav nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca. Grčić je istakao da je odgovornost za rad celog sistema na njemu, kao direktoru EPS-a, ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za nedopustive greške u radu. On se zahvalio svim radnicima koji danonoćno rade na ispravljanju ovih propusta i podizanju proizvodnje.

Nakon toga je bilo još nekoliko havarija. Sumnjalo se da su namerno izazvane, pa su zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova i BIA pokrenuli istragu. U tom periodu, posle smene četvorice rukovodilaca, na funkciju izvršnog direktora za proizvodnju energije u EPS-u postavljen je Miroslav Tomašević.

STALNE TRZAVICE

PERIOD Grčićevog rukovođenja EPS-om obeležile su stalne tenzije na relaciji ovog javnog preduzeća i Ministarstva energetike. On je o svojoj odluci da podnese ostavku obavestio pismom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić. U njemu je za probleme sa energetskim sistemom u Srbiji optužio ministarku energetike Zoranu Mihajlović.

Pogledajte više