ZABRANJEN OPASAN ADITIV IZ TESTA: Kada će Srbija da izbaci iz upotrebe titanijum-dioksid
EVROPSKA komisija je zabranila upotrebu opasnog aditiva, titanijum-dioksida, u hrani.
On se pod oznakom E171 koristi u brojnim namirnicima, poput testenina, supa, soseva, žvakaćih guma, sladoleda, mlečnih i konditorskih proizvoda, peciva. Francuska ga je prva zabranila, još 2020. godine.
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) zaključila je da titanijum-dioksid ne može smatrati bezbednim kao aditiv za hranu, jer se genotoksičnost nakon njegove konzumacije ne može isključiti, a to može dovesti do kancerogenih efekata. EK je zabranu usvojila sredinom januara, a na tržištu Evropske unije stupa na snagu kroz pola godine. Za sada nije poznato kada će i naša zemlja da se uskladi sa ovom odlukom.
Mladen Alfirović, iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističe da bi i naša država trebalo u što hitnijem roku da sledi ovaj evropski primer.
- Podržavamo ovakve odluke koje se tiču zdravlja potrošača i apelovaćemo na nadležne organe da primene istu meru - kaže Alfirović.
- Taj aditiv se koristi u velikom broju proizvoda koje građani svakodnevno konzumiraju, a postoje istraživanja koja potvrđuju njegov štetan uticaj. Zato bi Srbija morala da sledi ovu odluku EU.