ZARAĐUJU OD LESKOVAČKOG ROŠTILJA: Slovenačke kompanije bez ograničenja proizvode srpske specijalitete koje bismo mogli da zaštitimo

J. SUBIN

28. 10. 2021. u 11:00

ZAŠTITA proizvoda iz Srbije, pred komisijom Evropske unije, donela bi dobre rezultate. Imate odlične prehrambene proizvode, pa kad ih budete zaštitili, niko drugi ih ne može imati. U Sloveniji imamo leskovačke ćevape, a to je uzeto sa vašeg tržišta. Ako ih, međutim, budete vi zaštitili, mi više nećemo moći da ih imamo. Samo će Srbija moći pod tim imenom da ih proizvodi.

Foto V: Danilov

Objašnjavajući značaj zaštite prehrambenih proizvoda pred EU komisijom, ovo je ispričao Izidor Krivec, vlasnik jedne velike fabrike mesa i predsednik Udruženja GIZ Mesne industrije Slovenije. Kako je objasnio, uvek se zalaže da se kupuju domaći proizvodi, pa i da u našoj zemlji srpska hrana treba da bude na prvom mestu, ali da zbog kvaliteta i bezbednosti, oni zaslužuju drugo mesto.

- Moja kompanija je imala razgovore o preuzimanju pojedinih mesnih industrija u Srbiji, ali je sve odloženo zbog pandemije - rekao je Krivec. - Cilj mesne industrije iz Slovenije je da budu na tržištu Srbije mnogo više od sadašnjih četiri odsto svežeg mesa i oko 4,3 odsto prerađevina. Srpske kompanije, iz mesne industrije, u procesu priključenja EU bi trebalo da iskoriste sredstva i nabave novu tehnologiju, koja će im omogućiti dalji rast i razvoj.

Udruženi slovenački proizvođači zaštitili su kranjsku kobasicu u EU i imaju 13 sertifikovanih proizvođača po proverenoj recepturi i strogim uslovima kvaliteta. Na tržištu nastupaju i sa zaštićenim imenima pršuta.

S druge strane, Srbija na nivou EU, nema zaštićen nijedan proizvod. U Zavodu za intelektualnu svojinu postoji 79 važećih registrovanih oznaka geografskog porekla. Od svih njih, samo tri konkurišu za evropsku listu - ariljska malina, fruškogorski lipov med i pirotski kačkavalj. Slovenija ima u EU zaštićenih 50 proizvoda.

 

Ilustracija Toše Borkovića

Prema rečima Ane Ahčin, generalne sekretarke GIZ Mesne industrije Slovenije, uvođenjem prehrambenih proizvoda u EU šeme kvaliteta dobijaju proizvođači, država i potrošači. To podrazumeva zaštitu geografskog porekla, oznake i tradiicionalnog kvaliteta. Kada postoji oznaka bolja je prodaja, potrošači znaju šta kupuju, a proizvođači se bore na taj način sa nelojalnom konkurencijom.

KRANjSKA MOŽE SAMO U DEŽELI

- CELA Slovenija predstavlja teritoriju za proizvodnju kranjske kobasice, a za pravljenje kraškog pršuta i pančete samo pokrajina Kras - istakla je Ana Ahčin, generalna sekretarka GIZ Mesne industrije Slovenije. - Kada je kranjska kobasica dobila od EU oznaku kvaliteta, prodaja je porasla više od 10 odsto godišnje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više