SUŠA DESETKOVALA ŽITARICE: Žetva kukuruza kreće za desetak dana, a soje i suncokreta zbog lošeg vremena prekinuta

J. Subin

10. 09. 2021. u 10:14

I DOK cene ratarskih kultura na tržištu obaraju rekorde, na njivama je potpuno drugačija situacija.

Foto Tanjug

Žetva kukuruza će krenuti za nekih desetak dana, ali prema poslednjim procenama, prinosi će biti oko 5,9 tona po hektaru, što će nam doneti dva miliona tona manje ove žitarice. Od ovogodišnjeg roda soje, najverovatnije, neće biti za izvoz, a suncokret ima veliku razliku u prinosima, pa se oni trenutno kreću od 1,8 do 3,6 tona po hektaru.

Prvo kreće žetva ranih hibrida kukuruza, objasnila nam je Sunčica Savović, direktor Udruženja "Žita Srbije". Procene su da će ove godine rod biti oko šest miliona tona, dok smo prošle imali osam.

- Za domaće tržište će biti kukuruza i ne treba brinuti - smatra Savovićeva.

- U Srbiji se potroši godišnje oko 4,7 miliona tona. To samo znači da će biti manje za izvoz. Inače, do kraja avgusta naša zemlja je izvezla 3,5 miliona tona kukuruza. Sledeće godine nećemo biti u mogućnosti da to ponovimo. Neke procene su da će biti 1,6 miliona tona za prodaju u inostranstvo.

Kada je reč o suncokretu, žetva je prekinuta na pola zbog kiše i lošijeg vremena. U srednjem i severnom Banatu ima još zelenog suncokreta, tako da će radovi na njivi sa ovom uljaricom još potrajati.

- Na sreću, mnogo je manje prijavljenih njiva koje imaju ove najniže prinose, od nekih 1,8 tona po hektaru - kazala nam je Savovićeva.

- Suncokret je zasejan na površini kao i prošle godine. Kada gledamo to kroz sušu koju smo imali i koja je uticala i na suncokret i na soju, očekujemo rod od oko 645.000 tona. To će u potpunosti pokriti domaću potrošnju. Ostaće, međutim, i za izvoz i to nekih 115.000 tona suncokreta.

Suša je "ubila" i prinose soje. U Udruženju "Žita Srbije" očekuju da prinosi neće biti ispod 1,8, ali ne ni veći od dve tone po hektaru. U najboljem slučaju imaćemo rod od 500.000 tona.

- Do kraja žetve ne možemo ništa sa sigurnošću znati - govori Savovićeva. - Prošle godine smo imali rod soje od 730.000 tona, a ove za nekih 230.000 sigurno manje.

Pokrićemo domaće potrebe, ali za izvoz je neće biti. Ipak, ostaju zalihe od prošle godine, pa ćemo moći stranom tržištu prodati nekih 100.000 tona.

TRGOVANjE

PROŠLU nedelju obeležio je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, a najizraženiji je bio kod sojinog zrna, gde je skok bio 11,6 odsto, dok se pšenica ponovo približava kukuruza, objavila je Produktna berza.

Ugovori za soju zaključeni su u cenovnom opsegu od 77 do 80 dinara po kilogramu bez PDV, a ponderisana cena iznosila je 79,25 dinara.

Pogledajte više