ČAK TREĆINA IDE U IZVOZ: Na teritoriji Srbije godišnje se napravi i do 150.000 tona konditorskih proizvoda
U SRBIJI se godišnje proizvede između 120.000 i 150.000 tona konditorskih proizvoda, poput čokolada, keksa, dvopeka i kolača, a trećina srpskih slatkih i slanih "delikatesa" plasira se van granica naše zemlje.
Konditorska industrija predstavlja zdravi deo prehrambene industrije Srbije, sa dugogodišnjim kvalitetnim snabdevanjem domaćeg tržišta, ali i konstantnim prisustvom na ino-tržištima.
- Kapaciteti ove grane prehrambene industrije su veći od domaćih potreba, a oko jedne trećine godišnje proizvodnje ide u izvoz - navode u Privrednoj komori Srbije. - Zasada, najveće izvozno tržište su i dalje republike bivše SFRJ.
Proizvodnja konditorskih proizvoda kreće se od 120.000 do 150.000 tona godišnje. U prvih devet meseci 2020. godine proizvodnja slanog peciva (krekeri, slani štapići, perece) veća je za 12,5 odsto, proizvoda od čokolade za 18,8 odsto, krem-proizvoda 22,2 procenta, a bombona nešto više od jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine. Sektor proizvodnje biskvita i čokolada beleži pad od 21,4 i 1,4 odsto, u prvih devet meseci 2020.