ČADEŽ ZADOVOLJAN POSETOM: Očekujemo japanske investicije u Kragujevcu i Raški (FOTO/ VIDEO)

Promo

05. 06. 2024. u 16:00

JAPANSKE kompanije zainteresovane su za nova ulaganja u Srbiji, širenje svojih investicija na sektor tekstilne, mašinske industrije, prehrambeno-prerađivački sektor i inovativnu poljoprivredu, kao i za saradnju sa našim industrijskim parkovima i inovativnim kompanijama, izjavio je danas u Tokiju Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Foto: Đorđe Krstić

Državno-privredna delegacija Srbije, koja boravi u trodnevnoj poseti Japanu, imala je danas niz sastanaka sa predstavnicima japanskih korporacija, poput kompanije Itoču (Itochu), Micubiši (Mitsubishi), Tošiba (Toshiba), sa kojima su dogovoreni dalji sastanci i nastavak saradnje na ostvarivanju zajedničkih projekata.

Predsednik PKS je ocenio današnji dan kao veoma uspešan za srpsku državno-privrednu delegaciju i naveo da postoji ogroman potencijal za saradnju srpskih i japanskih kompanija i produbljivanje već postojeće saradnje.

Foto: Đorđe Krstić

U kompaniji „Itoču", koja je već prisutna u Srbiji u sektoru energetike sa velikim projektom na deponiji „Vinča", a posluje u svetu u brojnim oblastima, razgovaralo se o mogućim investicijama u tekstilnu industriju Srbije.

- Oni su ogromni kada je u pitanju tekstilna industrija i moda, a ponudili smo im saradnju sa izuzetno dobrom kompanijom Luss Textile iz Raške, koja već sada radi za najveće brendove poput 'Monklera', 'Ripleja', 'Filipa Plejna'. Luss Textile ima dovoljno kapaciteta i grade novu fabriku, a postoji veliko interesovanje japanske strane da se razgovara o mogućim poslovima kod nas - rekao je Čadež.

Foto: Đorđe Krstić

Sa istom kompanijom, odnosno njihovim delom koji se bavi mašinskom industrijom, bilo je reči o potencijalima „Majnd parka", najvećeg privatnog industrijskog parka u Srbiji i jednim od najmodernijih u Evropi, a u kojem se proizvodi „Simensov" tramvaj, kako bi eventualno deo svojih aktivnosti prebacili u srpski industrijski park.

- Njima je evropsko tržište izuzetno važno. Danas ne možete da poslujete na evropskom kontinentu ako nemate bar deo proizvodnje u Evropi, a zbog logističkih i operativnih troškova. Ideja im se jako dopala i već smo organizovali naredne sastanke - objašnjava Čadež.

Foto: Đorđe Krstić

Takođe, sa japanskim kolegama se razgovaralo o njihovom daljem investiranju u preradu hrane u Srbiji.

- Oni su već prisutni u našoj zemlji, kupili su jednu kompaniju za preradu voća i povrća iz Srbije i jednu kompaniju za pakovanje, a te srpske kompanije su utrostručile svoje prihode od kada su u vlasništvu japanskih partnera - kaže predsednik PKS.

Foto: Đorđe Krstić

Dodaje da je japanskim kolegama predočena mogućnost saradnje sa srpskim poljoprivrednim institutima koji se bave inovativnim tehnologijama za poljoprivredu, kao što je institut „Bio Sens".

- Sa nama je i kompanija Bitgear (Bitgir) koja već sada radi širom sveta nešto što je zaista fantastično kada su u pitanju tehnologije senzora, štedeći ljudima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom 30 do 40 posto troškova u navodnjavanju i đubrivu. To su stvari koje su ih zanimale i koje žele da čuju - istakao je Čadež.

Foto: Đorđe Krstić

Srpska delegacija posetila je i „Micubiši" korporaciju, koja je aktivna u brojnim industrijama u svetu, gde se razgovaralo o mogućnostima dalje saradnje, posebno sa srpskim industrijskim parkovima, dok su predstavnici domaće porodične inovativne kompanije „Mikroelektronika" imali razgovore u „Tošibi". Čadež ističe da Japan ima velike kompanije, konglomerate, i da su im potrebne male srpske inovativne tehnološke kompanije koje mogu da svojom kreativnošću doprinesu bržem poslovanju i razvoju japanskih korporacija.

Foto: Đorđe Krstić

- Srbija danas jeste destinacija budućnosti za inovacije i inovativnost koju svi vide i to je ono što se promenilo u proteklih deset godina i što su naši prijatelji iz Japana primetili - zaključio je Čadež.

Pogledajte više