OD MALE BILJKE DO VELIKOG BIZNISA: Startap scena proizvodnje mikrobilja osvaja i Srbiju

PKS

05. 10. 2022. u 12:11

SVETSKI trend uzgoja mikrobilja polako ali sigurno širi se u Srbiji, pa je ova „superhrana“ postala „hit“ među mladima koji sve više praktikuju zdrave stilove života.

Foto PKS

Pojedini trgovinski lanci i prodavnice zdrave hrane prepoznali su potrebe potrošača pa se na rafovima specijalizovanih marketa mogu pronaći male biljke koje u sebi sadrže izuzetno visok nivo hranljivih materija.

Pre oko pet godina Danijela Ratkov je uposlila svoju ljubav prema zdravom životu i hrani sa znanjem stečenim na Hemijskom fakultetu i počela iz hobija da eksperimentiše sa semenima.

Počela je da proizvodi klice i uzgaja mikrobilja za svoju porodicu, a tokom vremena je sa saradnicima razvila i proizvodnju i brend „Grina“ u okviru koje se danas proizvode klice, mikrobilje, sokovi od žitnih trava, biljna mleka. Uskoro će na tržištu plasirati i biljne sireve od mahunarki i žitarica u kojima će se, između ostalog, naći i klice i mikrobilje.

„Zbog svojih blagodeti koje nosi u sebi i broja proizvođača, mikrobilje postaje sve dostupnije i zastupljenije u ishrani ljudi“, objašnjava Nenad Ratkov, Danijelin suprug.

Foto PKS

ŠTA JE MIKROBILjE

Mikrobilje je vrlo mlado povrće visoko oko 5 do 10 centimetara, punog, vrlo često intenzivnog i aromatičnog ukusa uzrokovanog koncentrisanim sadržajem hranjivih sastojaka. Raste u raznim bojama i teksturama, a ukus varira od neutralnog do pikantnog, blago kiselog ili čak gorkog, u zavisnosti od vrste.

„Prepoznajući njihovu vrednost, sve veći broj ljudi i kod nas i u svetu ih upotrebljava kao dodatak svojoj ishrani kao veoma zdrav i nutritivno bogat izvor hranjivih materija koje pored gradivnih osobina imaju i vrlo blagotvorne zdravstvene efekte, te ih ljudi koriste i prilikom lečenja i oporavka i od najtežih bolesti“, objašnjava Nenad.

Kozumiranje mikrobilja i povrća je generalno povezano sa manjim rizikom od mnogih bolesti, zahvaljujući velikoj količini vitamina, minerala i korisnih biljnih jedinjenja koja sadrže mnogostruko više nego odrasle biljke iste vrste.

„Kao takvo može smanjiti rizik od mnogih bolesti. Jedan od mnoštva primera koliko su hranjive materije koncentrisane u mikrobilju ilustruje i činjenica da 50 grama mikrobilja brokolija ima istu količinu sulforafana (detoksifikujući izotiocijanat za koji se smatra da je antikarcinogena supstanca) kao u jednom kilogramu zrelog brokolija“, ukazuje Nenad.

Foto PKS

Mnogo je načina da se mikrobilje uključi u ishranu, kao dodatak salatama, prilog jelima, sendvičima. Takođe, može se dodavati u smutije i sokove. Sok od ječmene trave popularan je primer soka od mikrobilja. Trend u svetu je da se od mikrobilja proizvode i razni suplementi, medicinski i kozmetički preparati.

Mikrobilje je vrlo pogodno i za individualno uzgajanje, jer se može gajiti na raznim mestima, uključujući na otvorenom, u plastenicima, pa čak i na prozorskoj dasci. Sve više ljudi se odlučuje da mikrobilje uključuje u svoju ishranu time što počinje da ga samostalno proizvodi.

Foto PKS

KAKO DA SAMI GAJITE MIKROBILjE?

Kod uzgajanja mikrobilja kod kuće, važno je da je seme obavezno netretirano (po mogućstvu organski proizvedeno) i da se odaberu rastući medijumi (supstrati) koji su deklarisani i u čiji sastav se može pouzdati.

Potrebna je posuda, kvalitetno seme i dobar medijum za rast, pravilno osvetljenje – bilo sunčevo ili veštačko osvetljenje (led lampa, temperatura boje svetla od 6000 K), idealno za 12-16 sati dnevno.

Pogledajte više