ZAŠTO NEĆE BITI MUZIKE U RESTORANIMA I KAFIĆIMA? Doktor Tiodorović odgovara na pitanje koje mnogi postavljaju - sve je vrlo jednostavno
KRIZNI štab danas je održao sednicu na kojoj su donete nove mere kojima se predviđa produženje radnog vremena tržnih centara, uslužnih delatnosti, kafića i restorana do 20 sati, uz poštovanje svih epidemioloških mera.
Dr Branislav Tiodorović rekao je da mere stupaju na snagu odmah, ali da su oročene do petka, te da će ovih pet dana poslužiti da se analizira i proceni epidemiološka situacija, od čega će zavisiti da li će mere biti produžene, promenjene ili dopunjene.
- U kafićima i restoranima neće biti muzike, rekao je Tiodorović i dodao: "Smatra se da su uz muziku ljudi opušteniji i da tako dolazi do prenošenja virusa - naveo je Tiodorović, na taj način objašnjavajući odluku Kriznog štaba.
Podsetimo, epidemiolozi su u prethodnom periodu naglašavali da se najviše virusa izbacuje u toku kijanja, kašnjanja, glasnog govora i pevanja. S druge strane, kad je muzika prijatna, a samim tim i atmosfera ljudi verovatno ostaju duže nego što su možda u prvi mah i planirali.
Kako glasna muzika doprinosi širenju koronavirusa?
Smanjenje decibela 'snizilo' bi ton razgovora posetilaca ugostiteljskog objekata, a samim tim smanjila bi se i snaga širenja virusa. Glasniji govor može se uporediti sa kašljanjem ili kijanjem i podrazumeva dalje odašiljanje čestica virusa.