ISHRANOM LEČITE POLICISTIČNE JAJNIKE: Ovaj režim ishrane može da pomogne mnogim ženama

V. N. 21. 09. 2020. u 09:08

ŽENE sa sindromom policističnih jajnika mogle bi u jednom broju uspešno da reše ovaj problem i promenom načina ishrane.

Foto: Depositphotos

Dijetetski režim koji se njima preporučuje ne zahteva velika odricanja, a zasniva se na raznovrsnoj ishrani, što je i inače poželjno za dobro zdravlje.

Za pojavu sindroma policističnih jajnika, koji često prati i problem neregulisane telesne težine, kriv je disbalans hormona, a da bi se oni doveli u ravnotežu, prvi korak je da se smanji unos prostih ugljenih hidrata i izbegava hrana koja sadrži masti i transmasne kiseline.

Foto: Depositphotos

Od povrća na meniju bi stalno trebalo da se nađu brokoli, karfiol, zelena salata, rukola, crvena i zelena paprika, paradajz, kelj, blitva, spanać. U obzir dolazi i krompir, ali samo batat - priprema se brzo, kao varivo i dodatak obroku ili kao glavno jelo u kombinaciji sa drugim vrstama povrća.

Kao izvor proteina preporučuju se jaja, riba i piletina, razne vrste pasulja, crveno i braon sočivo.

Foto: Depositphotos

Kada je u pitanju izbor voća, prednost imaju borovnice i drugi bobičasti darovi prirode, ali poželjno je jesti i bademe i orahe.

Hrana koju bi trebalo izbegavati su beli hleb i peciva, testenina, torte i kolači, margarin, pržena i brza hrana, kečap, majonez i sve industrijski prerađene namirnice.

PONEDELjAK

Doručak: četiri kašike mešavine od ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica prelivene probiotskim jogurtom, bareno jaje i šaka borovnica

Ručak: spanać sa ribom na roštilju

Večera: zelena salata sa tunjevinom i parčetom integralnog hleba

UTORAK

Doručak: sardina bez ulja sa salatom od paradajza i parče integralnog hleba

Ručak: tanjir pasulja sa turšijom i integralnim hlebom

Večera: riba i salata od paradajza i rukole

SREDA

Doručak: potaž od brokolija i karfiola sa pavlakom, parče integralnog hleba

Ručak: pileće belo na roštilju i salata po izboru

Večera: tanjir sočiva i sveža paprika kao salata

ČETVRTAK

Doručak: proja od integralnog pšeničnog i kukuruznog brašna sa spanaćem i šolja jogurta

Ručak: bareni batat sa salatom po izboru

Večera: dva barena jaja, paradajz salata i parče integralnog hleba

PETAK

Doručak: dva prepečena integralna tosta, prelivena sa malo meda, šaka bobičastog voća

Ručak: potaž od povrća po izboru i pilećeg mesa, parče integralnog hleba

Večera: riba na roštilju sa barenim brokolijem

Pogledajte više