KOLIKO KOŠTA SPREMANJE POSNE SLAVE? Gotovo sve možete kupiti već pripremljeno - A evo kakve vas cene očekuju
SRPSKA pravoslavna crkva sutra slavi Svetog Nikolu, zaštitnika putnika, moreplovaca i dece, koji je najčešća krsna slava kod Srba.
Kako je slava jedan od najvažnijih religijskih i porodičnih praznika u Srbiji, i građani glavnog grada užurbano pripremaju slavsku trpezu, uz komentare da su ove godine cene nešto veće nego prethodne.
Kakva je atmosfera prilikom pripreme za slavu, ali i koliko novca treba izdvojiti za pripremu posne slave, saznali smo na beogradskim pijacama. Beogradske tržnice preplavljene su građanima koji žele da obezbede sve za slavsku trpezu - od povrća do neizbežne ribe.
Potrošači primećuju da su, tokom ovogodišnjeg Božićnog posta, neke cene znatno uvećane u odnosu na prethodne godine.
Cena sveže pastrmke i šarana iznosi oko 900 dinara po kilogramu, dok su cene svežeg brancina i orade oko 2.300 dinara po kilogramu.
Sveži filet lososa košta od 2.500 do 2.900 dinara po kilogramu, sveži gambori 3.200, a tuna 3.500 dinara.
Za pripremljenu ribu, potrebno je izdvojiti više novca.
Ribarnice nude različite specijalitete (gotovu ribu) kao i svežu, morske plodove, ali građani sa većim porodicama moraju dobro da razmisle i isplaniraju budžet. Tako je za kilogram prženog šarana potrebno izdvojiti 3.100 dinara, a za kilogram dimljenog šarana 3.250 dinara itd. Cene sveže ribe nešto su niže i mogu se prilagoditi svačijem budžetu.
Takođe, na tržnicama je dostupna i velika ponuda gotovih proizvoda od povrća i voća (ajvari, kuvani paradjz, turšija u različitim oblicima itd.).
Neizostavni slavski kolač može da se poruči u pekarama po prosečnoj ceni od 700 dinara za 1kg.
Za kilogram sitnih posnih kolača potrebno je izdvojiti od 2.000 dinara pa naviše.