VREME JE ZA ZIMSKE GUME: Agencija za bezbednost saobraćaja podseća vozače na zakonske obaveze

V.C.S.

28. 10. 2024. u 16:00

AGENCIJA za bezbednost saobraćaj podseća vozače na zakonsku obavezu da vozilo mora da ima postavljene sve četiri zimske gume od 1. novembra, pa sve do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Jedna od vulkanizerskih radnji, Foto N. Živanović

- Ako na putu nema snega, leda ili poledice, zimske gume nisu obavezne, a naša preporuka je da blagovremeno pripremite vozilo za ovakve vremenske uslove - navode u ABS. - Napominjemo da dubina gazećeg sloja, odnosno šare na gumama mora biti minimum 4 mm, ali naša je preporuka de zamenite gume i pre nego što do toga dođe. Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto.

Koliko je važna upotreba zimskih pneumatika govori i to da se prošle godine u zimskom periodu (kada važi zakonska obaveza), dogodilo 189 saobraćajnih nezgoda u kojima je evidentirano da je vozilo imalo letnje gume.

Kao obaveznu zimsku opremu van naseljenih mesta obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje prianjanja. Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim deonicama gde je označena obavezna upotreba, obično na prilazima planinskim turističkim centrima, mostovima i usponima gde je moguća česta pojava leda. U naseljenim mestima vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

Foto Shutterstock

- Letnje gume su otpornije na visokim temperaturama, dok su zimske od materijala koji je otporniji na niskim temperaturama - kažu u Agenciji. - Na temperaturi ispod sedam stepeni letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prianjanje. Njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici. Razlika između letnjih i zimskih pneumatika je i u dubini šare. Veća dubina šara (kanala) na zimskim gumama glavni je razlog zašto čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prianjanje nego letnji. Šare zimskih guma su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega. Napominjemo da su zimske gume bolje za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni, kao i da je konstrukcija metalnog "kostura" zimskih guma tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Pogledajte više