DA NAJBLIŽI UKAŽU PRSTOM NA UBICE: Ko u Hrvatskoj dobija naknadu šteta zbog stradalih civila u ratu

V.C.S.

28. 10. 2024. u 11:53

PORODICA Rajić jedna je od nekoliko hiljada onih koje su tužile hrvatsku državu od rata naovamo zbog nanetih duševnih boli nastalih usled mučenja ilu ubistva njihovih najmilijih. Kako objašnjava Savo Štrbac iz "Veritasa", prve tužbe podnete su još u ratu, a masovno posle njega, naročito posle 2003. kada je donet set zakona u Hrvatskoj, među kojima i Zakon o naknadi štete prouzrokovane nezakonitim delovanjem hrvatske vojske i policije.

Foto: Z. Jovanović

- Činilo se da će biti lako dokazati nanetu štetu u slučajevima gde su ubijani nedužni civili, kao u Oluji, Bljesku, na Petrovačkoj cesti - objašnjava Štrbac. - Međutim, ispostavilo se da ovo nije baš tako lako jer je hrvatsko pravosuđe zahtevalo od porodica koje tuže da upru prstom u konkretna lica koja su počinila zločine. To, naravno, u najvećem broju slučajeva nije bilo moguće. Tako je pravosuđe prihvatalo samo tužbene zahteve u slučajevima gde su postojale osuđujuće krivične presude protiv hrvatskih vojnika ili policajaca. Recimo, u slučajevima vezanim za splitsku Loru, ubistva u Medačkom džepu, Gospiću, na Koranskom mostu... Tu su porodice dobile neku odštetu. U ostalim predmetima žalbeni postupci su najčešće i dalje u toku, a neki traju već tri decenije.

FOTO: Arhiva novosti

Savo Štrbac

Nadu, ipak, daju dva predmeta presuđena pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Reč je o ubistvima zarobljenih vojnika u "slučaju Oćestovo" i zarobljenih civila u "slučaju Uzdolje". U ovom drugom slučaju jedna svedokinja, iako ranjena, uspela je da preživi i kasnije čak da iskaz u Hagu. Pošto su u oba slučaja hrvatski sudovi negativno presudili jer porodice nisu uspele da ukažu na konkretne ubice, Evropski sud je zaključio da su hrvatski sudski standardi previsoki i da je na državi teret dokazivanja da nije kriva, odnosno da ih nisu ubile hrvatske snage, a ne obrnuto, da porodice dokazuju njenu krivicu.

Posle te odluke, jedna porodica koja je prethodno izgubila sve sporove i morala da plati parnične troškove nekoliko hiljada evra, dobila je u ponovljenom postupku pozitivnu prvostepenu presudu.

Pogledajte više