PATRIJARH URUČIO ORDEN SVETOG SAVE NIKITI MIHALKOVU: Svečani čin odlikovanja održan u Narodnom pozorištu

Novosti online 28. 10. 2024. u 08:41

SRPSKI patrijarh Porfirije uručio je Orden Svetog Save prvog stepena proslavljenom ruskom reditelju i glumcu Nikiti Mihalkovu, nakon prikazivanja njegove predstave „12“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Foto: SPC

- Neko je odlučio da zbog Vašeg dostojanstva i ljudskog poštenja, zbog vašeg otvorenog svedočenja pravoslavnih jevanđeljskih vrednosti, da vam ukine da primate zlatne predmete: palme, školjke, medvede, lavove… Naša Srpska pravoslavna crkva, prepoznajući vaše svedočenje autentičnog, zdravog, normalnog, u skladu sa Božjim planom čoveka, koji je zapravo univerzalni čovek, odlučila je da vas nagradi svojim najvišim priznanjem, Ordenom Svetog Save prvog stepena -  poručio je patrijarh tokom uručenja nagrade, što je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.

On se zahvalio ruskom reditelju za „predivno i uzbudljivo veče i predstavu koja otkriva najdublje tajne ljudske ličnosti i života“.

- Posebna osobenost ruske kulture i umetnosti uopšte jeste da se bavi pitanjem smisla čovekovog života, a to je takođe i osobina vašeg stvaralaštva kroz koje srpski čovek prepoznaje jednog od najvećih umetnika i stvaralaca na polju filmske i scenske umetnosti i to ne samo u Rusiji nego i u čitavom svetu uopšte - poručio je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije je prisutnima objasnio da je predlog za odlikovanje Mihalkova pokrenut još za vreme patrijarha Irineja.

- Ali kako to obično biva: da jedan seje, drugi okopava, treći žanje, a četvrti, koji je najmanje zaslužan, ima blagoslov da se hrani od takve bogate trpeze. Dostojan - naveo je patrijarh.

Proslavljeni ruski reditelj zahvalio se na nagradi, poručivši da kada čovek radi za nagrade nikad ih nije dovoljno.

- Postoji ikona Majke Božje Neočekivana radost. Danas se poklanjam toj ikoni za ovu neočekivanu radost. Ne smatram da sam stvarno dostojan ove velike nagrade, ali sam ubeđen da je bio u pravu ruski filozof Vasilije Rozanov kada je rekao: Čovek bez vere mi nije zanimljiv. Rođeni smo da budemo zanimljivi zato što verujemo. Hvala! - rekao je Mihalkov.

(Sputnjik)

Pogledajte više