ČETRDESET ODSTO VIŠE POGINULIH POČETNIKA: Agencija za bezbednost saobraćaja izdala priručnik za mlade vozače

V.C.S.

25. 10. 2024. u 13:18

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja izdala je "Vodič za mlade vozače", prvenstveno namenjen onima bez ili sa malo vozačkog iskustva, ali ga mogu koristiti i ostali.

ABS

Prema podacima kojima Agencija raspolaže, mladi čine oko 20 odsto poginulih i oko trećinu povređenih na godišnjem nivou. Samo ove godine, za prvih devet meseci život je izgubilo 87 u saobraćajnim nezgodama, što je za oko 40 odsto više nego u istom periodu prošle godine i za oko 13 odsto više u odnosu na petogodišnji prosek. Najviše stradaju kao vozači i putnici u putničkim vozilima, a zatim i kao motociklisti.

- Mladima je znanje najsvežije i nesporno je da ga poseduju posle položenog vozačkog ispita. Međutim, teže procenjuju saobraćajne situacije i često učestvuju u saobraćajnim nezgodama bez drugog učesnika u saobraćaju, odnosno u onima u kojima dolazi do sletanja sa puta. Analizama smo utvrdili da su to nezgode do kojih najčešće dođe zbog gubitka kontrole nad vozilom, odnosno neiskustva. To je bio povod i razlog da pripremimo jedan ovakav praktični vodič - kažu u Agenciji.

Priručnik je dostupan svima i može se preuzeti sa sajta Agencije.

Pogledajte više