OTVORENA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA AI_4_LIFE: Biotech Future Forum

Novosti online 24. 10. 2024. u 16:34

Treća po redu Međunarodna konferencija AI_4_LIFE: Biotech Future Forum koju organizuje Vlada Republike Srbije u saradnji sa Narodnom Skupštinom Republike Srbije, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i uz podršku BIO4 Kampusa, otvorena je danas u Beogradu.

Foto: Zoran Petrović

Ovogodišnja konferencija okuplja više od 1.000 učesnika iz preko 15 zemalja, kao i 66 međunarodnih govornika – predstavnika vlada, akademske zajednice, naučnika i istraživačkih institucija i privrede. 

- Okupili smo se da istražimo najnovija dostignuća u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije – dva polja koja definitivno oblikuju našu budućnost. Kao naučnica i neko ko je strastveno posvećen nauci i novim tehnologijama, verujem da živimo u izuzetnim vremenima. Ne samo da smo svedoci tehnološke transformacije, već doživljavamo i promene našem životnom stilu, promene u društvima, ali svedočimo i promenama u našoj evoluciji kao vrste - rekla je u svom obraćanju dr Begović.

Foto: Zoran Petrović

 

Ona je istakla da se tehnološki napredak ubrzava.

Foto: Zoran Petrović

 

- Živimo u eri Četvrte industrijske revolucije, u kojoj inovacije definišu svaki aspekt naših života. S tim u vezi, moramo postaviti sebi pitanje: Da li smo spremni da predvodimo ove promene ili ćemo ih samo posmatrati sa strane? Srbija je izabrala ne samo da učestvuje, već i da bude lider. Naša posvećenost inovacijama je jasna kroz inicijative poput BIO4 Kampusa, koji ima za cilj da pozicionira Srbiju kao ključni evropski i svetski centar za biotehnologiju - zaključila je ministarka.

Foto: Zoran Petrović

 

Teme konferencije obuhvataće nacionalne strategije za razvoj i primenu veštačke inteligencije, kao i njen uticaj na zdravstvo, poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Poseban akcenat biće na obradi velikih podataka, genetičkim inovacijama i novim mogućnostima u zdravstvenom sistemu, koje se sve više oslanjaju na biotehnologiju i veštačku inteligenciju. 

Pogledajte više