A1 Srbija pokrenuo #BoljiOnline platformu za bezbednije i odgovornije korišćenje tehnologije

Promo

23. 10. 2024. u 15:54

KOMPANIJA A1 Srbija predstavila je javnosti svoju #BoljiOnline platformu osmišljenu da različitim edukativnim sadržajima i aktivnostima osnaži pojedince svih generacija da bezbedno i odgovorno koriste tehnologiju.

Foto: Darko Radulović

Svi materijali, kao i informacije o svim inicijativama nalaze se na sajtu www.boljionline.rs.

Platforma #BoljiOnline pruža konkretne savete za bezbednost na internetu, nudeći sadržaj prilagođen različitim ciljnim grupama, uključujući decu, roditelje, prosvetne radnike i uticajne ljude na društvenim mrežama. Uz učešće lokalnih stručnjaka, psihologa i digitalnih kreatora, A1 Srbija aktivno radi na unapređenju digitalne pismenosti dok internet čini bezbednijim i inspirativnijim mestom za sve.

#BoljiOnline pruža različite formate edukativnog sadržaja:
* Za roditelje: Praktični saveti stručnjaka kroz video zapise, podkaste i članke, kako bi bolje razumeli digitalni svet svoje dece i zaštitili ih na mreži.
* Za prosvetne radnike: Obrazovni alati, vodiči za diskusiju i kvizovi, lako primenljivi u učionici, za izgradnju digitalnih veština kod učenika.
* Za decu i mlade: Zabavan i informativan sadržaj koji kreiraju njihovi vršnjaci, uz video materijale influensera o temama kao što su sajber maltretiranje i digitalni bonton.
* Za influensere i digitalne kreatore: “Škola odgovornog influensa” koja nudi video lekcije i provere znanja, podstičući odgovorno kreiranje sadržaja i promovisanje pozitivnog digitalnog uticaja.
* Za širu javnost: saveti i alati koji doprinose sajber bezbednosti

Poziv na akciju za sigurniji digitalni svet

- Tehnologija ima moć da poveže, inspiriše i unapredi naše živote – ali samo ako se koristi odgovorno - izjavila je Judit Albers, CEO A1 Srbija. - Sa platformom #BoljiOnline, ne samo da delimo znanje, već i angažujemo celu zajednicu – prosvetne radnike, kojima smo bili posvećeni i u prethodnoj kampanji "Mreža najvažnijih influensera", zatim roditelje, mlade ljude i kreatore digitalnih sadržaja – u izgradnji bezbednijeg online prostora. U svetu u kojem ljudi u proseku provode više od 6 sati dnevno online, naša želja je da svi mi to vreme provodimo bezbednije i odgovornije, a platforma #BoljiOnline upravo pruža takvu podršku korisnicima kroz kvalitetan edukativni i praktičan sadržaj.

Podrška Ministarstva informisanja i telekomunikacija

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu kroz svoje aktivno zalaganje fokusirani su na zaštitu dece i mladih od online pretnji, kao i na edukaciju dece, roditelja i nastavnika o merama zaštite, pravilnom i ogovornom korišćenju digitalnih tehnologija. Njihova podrška platformi #BoljiOnline naglašava važnost zajedničkog delovanja institucija, privatnog sektora i drugih aktera u cilju stvaranja bezbednog digitalnog okruženja za najmlađe korisnike interneta.

- U današnjem digitalnom svetu, od suštinske je važnosti razvijati znanja dece i roditelja o potencijalnim rizicima i merama zaštite, jer je prevencija najbolji štit od svih online opasnosti. Zajedničkim delovanjem i borbom možemo da izgradimo bezbedniji digitalni svet za decu i zato je važno da poruke ovakvih zajedničkih kampanja dopru do svakog deteta, roditelja i nastavnika - izjavila je Emina Beković, koordinatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Partnerstvo sa Institutom za digitalne komunikacije

- Istraživanje sprovedeno među mladima u Srbiji* pokazuje da preko 57% ispitanika veruje da potpuno kontrolišu sadržaj koji postavljaju na mrežama, dok skoro 60% smatra da govor mržnje opstaje zbog nedostatka sankcija. Ovi podaci jasno ukazuju na važnost edukacije o digitalnoj pismenosti – izjavila je Ana Mirković, psihološkinja i CEO Instituta za digitalne komunikacije, koji je partner A1 Srbija u kreiranju sadržaja i implementaciji aktivnosti, sa fokusom na mlade i digitalnu pismenost. - Platforma #BoljiOnline omogućava mladima da kroz interaktivne sadržaje razviju digitalne veštine i postanu odgovorni korisnici interneta, doprinoseći bezbednijem digitalnom prostoru.

Platforma #BoljiOnline je ključna komponenta ESG strategije kompanije A1 Srbija, koja naglašava etičku upotrebu tehnologije, društvenu, ali i odgovornost pojedinca. Kroz ovaj projekat, A1 dodatno jača svoje dugogodišnje napore u oblasti digitalne pismenosti i sajber bezbednosti, osnažujući sve korisnike da se bezbedno i odgovorno kreću kroz digitalni svet. Sa resursima dostupnim za sve generacije, platforma je korak ka stvaranju pozitivnijeg i sigurnijeg online okruženja za sve.

Za više informacija o #BoljiOnline platformi i dostupnim edukativnim sadržajima, posetite www.boljionline.rs.

*Istraživanje "Korelacija između digitalne i medijske pismenosti i veština koje su osnov savremenog građanskog društva", sprovedeno za potrebu izrade doktorskog rada Ane Mirković na uzorku od 300 ispitanika uzrasta od 10 do 18 godina iz Srbije.


A1 SRBIJA
A1 Srbija je deo internacionalne Telekom Austria Grupe i mobilni operater koji unapređuje tržište telekomunikacija, kreirajući najbolje iskustvo korisnika za život u savremenom digitalnom dobu. Skoro 1.700 zaposlenih posvećeno je kreiranju inovativnih rešenja i usluga, omogućavajući 2.4 miliona korisnika da odaberu i na najbolji način iskoriste mogućnosti koje digitalizacija nudi, u skladu sa svojim potrebama.

A1 Grupa je lider digitalnih usluga i komunikacionih rešenja u regionu Jugoistočne Evrope, koja pruža usluge oko 25 miliona korisnika u sedam zemalja i zapošljava blizu 18.000 ljudi. Grupa je evropska jedinica kompanije América Móvil, jednog od najvećih provajdera telekomunikacionih usluga na svetu.

Za više informacija posetite www.a1.rs i www.A1.group

Pogledajte više