DANAS OBELEŽAVAMO TOMINDAN: Veruje se da treba ispoštovati jedno pravilo (VIDEO)

Đorđe Grmuša 19. 10. 2024. u 07:25

PRAVOSLAVNI vernici danas obeležavaju praznik Tomindan, dan posvećen Svetom apostolu Tomi — koji je poznat kao apostol koji nije odmah poverovao u vaskrsenje Isusa Hrista, zbog čega postoji izraz "neverni Toma" koji ukazuje na nekoga ko nije spreman da poveruje u nečije reči sve dok se sam ne uveri u istinitost. Upravo zbog te njegove neverice, narod je dobio potvrdu tog čudesnog događaja.

Foto: SPC

Tomindan je praznik koji su proslavljali od davnina naši preci, a za njega se vezuju i razni narodni običaji i verovanja. Tako su smatrali da Sveti Toma ima pečat od oblaka, ne da bi slao oluje, već kišu koja je potrebna radi plodova zemlje.

Kada se, prema Svetom Pismu, Isus Hrist ponovo javio učenicima, Toma je pružio ruku i dodirnuo njegovo rebro kako bi se uverio. Još jedna priča o Svetom Tomi zabeležena u svetim knjigama jeste događaj Pokrova Presvete Bogorodice na koji je Sveti Toma zakasnio, ali kada je došao i tražio da se oproosti od Bogorodice, shvatili su da se Bogorodica uznela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov, koji je kasnije prenesen u Carigrad.

U našem narodu, u sušnom periodu, Svetom Tomi se upućuju molitve, jer ovaj svetac čuva pečat od oblaka i donosi dragocenu kišu. Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu.

Bio je vešt drvodelja, pa ga kao esnafsku slavu proslavljaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari. U nekim krajevima veruje se da štiti od vukova. Po narodnom verovanju, ovog dana se nikud ne ide. Kaže se: "Sveti Toma, sedi doma" —  izuzev u crkvu na molitvu.

(Kurir)

Pogledajte više