STIPENDIJA 19.800 DINARA: Prijave Ministarstvu prosvete do kraja oktobra

B.B.

16. 10. 2024. u 18:18

MINISTARSTVO prosvete dodeliće stipendije u iznosu od 19.800 dinara za narednih 12 meseci studentima koji se školuju za nastavnika matematike, fizike, informatike, engleskog jezika, nemačkog jezika i srpskog jezika i književnosti. Rok za prijave je do kraja oktobra, a od ove godine stipendiju dobijaju i budući učitelji i vaspitači.

FOTO: printskrin/studentski život

Dodeljuje se studentima koji su upisali školovanje na teret budžeta, a isplaćuje se studentima druge i treće godine studije na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Prištini.

Korisnici stipendija se obavezuju da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Srbije, kao i da će ostati da rade u školi najmanje onoliko koliko su primali stipendiju.

U suprotnom, stipendista se obavezuje da će, u celosti, u dvostruko dužem roku od vremena u kojem je primao stipendiju, vratiti ukupan iznos stipendije koji je primao, uvećan za referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije i uvećan za još tri odsto.

Stipendija se isplaćuje u 12 jednakih mesečnih rata, preko studentskog tekućeg računa otvorenog kod ovlašćene banke.

Pravo da se prijave na Konkurs za dodelu stipendija imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Srbija ili autonomna pokrajina, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija prvog stepena jednog od dole navedenih studijskih programa, čije se školovanje finansira iz budžeta Srbije, koji nisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, uz maksimalnu efikasnost tokom studiranja.

Jedan od uslova je i da su položeni svi ispiti iz prethodnih godina studija i da su postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50 (sedam i po) i koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije.

Akademci su ranije dobijali 16.200 dinara mesečno, a Ministarstvo je uvećalo iznos stipendije za 3.600 dinara.




 

Pogledajte više