MEDITERANSKI URAGAN POGODIĆE OVE DELOVE EVROPE: Uticaće i na vreme u Srbiji - veliko upozorenje metorologoa

Jovana Švedić

15. 10. 2024. u 17:51

SRPSKI meteorolog Ivan Ristić objavio je novo vremensko upozorenje za mogući mediteranski uragan koji će pogoditi Italiju, ali navodi da će se posledice osetiti i u Srbiji.

Foto: Printskrin Facebook / Ivan Ristić

Prvi "Medikejn" ove sezone mogao bi da se formira u narednim danima sa direktnim posledicama na naš region, najavio je meteorolog Ristić.

Kako se navodi u njegovoj objavi, među različitim efektima promenljive klime dolazi do učestale pojave ciklona sa tropskim karakteristikama u našim morima koji se nazivaju Medikejn (od spoja reči MEDIteran i engleske reči za uragan huriKEJN).

- U stvari, ako su se nekada ovi događaji dešavali jednom u 10 godina, sada beležimo 2 ili 3 svake godine. Zahvaljujući infiltracijama hladnog i nestabilnog vazduha koji stižu u narednih nekoliko dana i prateći kontraste sa prilično blagom morskom površinom, formiraće se posebno nasilna ciklonalna struktura koja će između subote 19. i nedelje 20. oktobra poprimiti karakteristike Medikejn. - rekao je.

Foto: Printskrin Facebook / Ivan Ristić

Kako se vidi na mapi iznad, "Medikejn" koji je označen slovom "B" formira se iz toplih voda Mediterana i njegova suštinska karakteristika je "toplo jezgro" koje je posebno pristutno nižim slojevima (850 hPa, približno 1450 metara), sa temperaturama preko +2°C +3°C (ako ne i više). ) nego okolno okruženje.

On uspeva da oslobodi ogromnu snagu tokom putovanja koji se pretvara u intenzivnu aktivnost u centru gde mogu nastati nasilni olujni sistemi kao i jaki vetrovi sa udarima od preko 120 km/h, što je kako kaže "potencijalno veoma opasna situacija"

Foto: Printskrin Facebook / Ivan Ristić

- Konkretno, tokom vikenda, prema najnovijim informacijama Evropskog centra, postoji rizik od ekstremnih vremenskih nepogoda kao što su oluje i u najuobičajenijim slučajevima takozvane „naglične poplave“ koje obično pogađaju uska područja teritoriju, izbacivanje velikih količina vode. U stvari, do preko 300 mm kiše moglo bi da padne lokalno u vrlo kratkom vremenu, odnosno ekvivalent padavinama koji se očekuju za više od 2 meseca, kao što možemo videti na mapi ispod - rekao je Ristić.

Kao najrizičnije oblasti najavio je Pijemont, Lombardiju, Liguriju, Lacio i Kalabriju, kao i da će pristići obaveštenja o značajnom pogoršanju vremena, putanji ciklona kojia bi mogla da pretrpi varijacije i na koje druge regione će Medikejn uticati sa obilnim padavinama i olujnim vetrovima.

Što se tiče Srbije, očekuje nas vreme bez kiše ali sa olujnom hladnom košavom!

BONUS VIDEO:

PUSTOŠ POSLE POPLAVA U ČEŠKOJ: Prijavljeni prvi smrtni slučajevi

Pogledajte više