KARADŽIĆA I MLADIĆA PROTERUJU I IZ ISTORIJE: Ustavni sud BiH, odlukom za kakvu pravno nije nadležan, ponovo radi na štetu svih Srba i RS

S. Mišljenjenović

14. 10. 2024. u 19:19

KRNjI Ustavni sud BiH, bez sudija iz RS, sa po dvoje sudija iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda i troje stranih sudija, privremeno je osporio lekciju u udžbeniku iz istorije za deveti razred, u kojoj se pominju Radovan Karadžić i Ratko Mladić?!

Foto S. Mišljenović

To je učinio privremenom suspenzijom dela Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje RS, i priloga za nastavni predmet Istorija za deveti razred osnovne škole koji se odnosi na temu o Republici Srpskoj i Odbrambeno-otadžbinskom ratu, gde se u lekciji spominju general Ratko Mladić i prvi predsednik RS Radovan Karadžić.

U to, za bošnjačke političare "spornoj" lekciji faktografski se navode najbitnije ličnosti RS u toku odbrambeno-otadžbinskog rata, kako iz političke tako i iz komande Vojske RS!

Zahtev za ocenu ustavnosti, podnelo je pre dva meseca 13 bošnjačkih članova Paralmenta BiH. Obrazlažući svoju odluku, krnji Ustavni sud je istakao da bi sprovođenje pomenutog pravilnika "imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posledice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja dalje segregacije i podele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije".

Foto S. Mišljenović

Iz US BiH su saopštili da je donošenje privremene mere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka, te podsetili da odluka o privremenoj meri ne prejudicira odluku o dopustivosti, odnosno o meritumu zahteva.

Iz Srpske poručuju da ne prihvataju odluke US BiH, a u konkretnom slučaju se čak radi o stavljanju van snage pogrešnog Pravilnika. Krnji US BiH je odlukom o privremenom obustavljanju dela pravilnika RS o udžbeniku za istoriju za deveti razred osnovne škole pokazao nameru da nanese štetu Srpskoj, jer ovakvo postupanje nije u skladu sa pravnim normama, rečeno je "Novostima" u Ministarstvu prosvete i kulture. Takođe ističu da je u vreme podnošenja zahteva za ocenu ustavnosti za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti na snazi bio Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje RS.

- Donošenjem navedenog pravilnika prestao je da važi Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje RS na koji se pozivaju podnosioci zahteva, te shodno tome sud je trebalo da donese odluku kojom se obustavlja navedeni postupak - pojašnjavaju u ovom ministarstvu.

Dodaju da je US BiH zanemarujući rok od 30 dana, ostavljen za izjašenje Ministarstvu prosvete i kulture, jasno pokazao nameru donošenja odluka koje nemaju nikakve veze sa pravom, i čija je jedina namera donošenje još jedne u nizu odluka na štetu RS.

- Grupa sudija, uključujući troje stranih, koji se predstavljaju kao Ustavni sud BiH, iako su van ustavnog sastava od prediđenih devet sudija, donela je "privremenu meru" koja, takođe, ne postoji kao ustavni mehanizam, već je izmišljena pravilima ovog krnjeg suda- izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH Sanja Vulić.

Foto Fejsbuk

Da je Ustavni sud ustavan i da štiti Ustav, kako je to u svakoj normalanoj državi, dodala je, ne bi ni zasedao bez sudija koje bira Narodna skupština RS:

- Takođe, ne bi izmišljao mehanizam "privremene mere", niti bi se upuštao u ocene ustavnosti akata koji nisu zakon. Nadležnosti institucija BiH u članu tri su jasno definisane i nikakva tumačenja niti modeliranja tu ne ostavljaju prostor jer su jasno pobrojane.

Mimo zakona sudije Bošnjaci, Hrvati i stranci, prekrajaju lekcije, Foto US BiH

Obrazovanje nadležnost Srpske

ZAMENIK predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac izjavio je da odluke Ustavnog suda BiH u krnjem sastavu i bez ijednog srpskog sudije nemaju legitimitet i ne primenjuju se na teritoriji Srpske, te da će tako biti i sa najnovijom odlukom u vezi sa Nastavnim planom i programom:

- Pri tome, važno je naglasiti da krnji US BiH ponovo donosi odluke u sferi gde nije nadležan. Obrazovanje, a samim tim i Nastavni plan i program, u ustavnoj su nadležnosti RS. Ustavni sud BiH apsolutno nema ništa s tim.

Pogledajte više