PRED NAMA JE ZIMA KAKVA NIJE BILA POSLEDNJIH 10 GODINA: Meteorolog Ristić otkriva kakvo nas vreme očekuje u januaru i februaru

Novosti online 11. 10. 2024. u 15:00

METEOROLOG Ivan Ristić, u razgovoru za "Jutarnje novosti", otkriva da je pred nama hladna zima, možda najhladnija u poslednjih 10 godina.

Foto: Tanjug

- U novembru očekujemo nastavak uticaja dva anticiklona, azorskog i sibirskog, a polako će početi i prodor hladnog vazduha sa severa, tog arktičkog. Prema sadašnjim prognozama, prvi sneg bi trebao da bude krajem novembra. Januar i februar biće zimski, biće nekoliko snežnih epizoda, ali biće taj neki tip vremena – suvomrazica - istakao je Ristić.

Hladna zima, sneg i temperature ispod nule

Meteorolog navodi da ove godine imamo veliku promenu što se tiče globalne cirkulacije na planeti, koja ukazuje na to da su velike šanse da ove godine "imamo jaču zimu, možda u zadnjih 10 godina". Da imamo snežne epizode, i temperature ispod nula stepeni.

Vreme u januaru i februaru

Kako navodi Ristić, ove godine za kratke rukave moraćemo da sačekamo mart.

- Prošle godine pojavio se Zevs, afrički anticiklon, krajem januara, i doneo je proleće. Mi smo već u februaru kod nas u Srbiji imali proleće - podsetio je meteorolog i dodao da, prema prognozama, ovo ne možemo očekivati početkom naredne godine.

BONUS VIDEO: "FOOD FREEDOM 45": Nutricionistkinja Maja Babić predstavila novi program ishrane

Pogledajte više