GRADOVI U FOKUSU: Selaković potpisao ugovore sa predstavnicima 15 opština

Novosti online 10. 10. 2024. u 16:00

MINISTAR kulture Nikola Selaković potpisao je ugovore sa predstavnicima poslednjih 15 gradova i opština za koje su ove godine odobrena sredstva na konkursu „Gradovi u fokusu“ namenjenom podizanju lokalnih kapaciteta i podsticanju razvoja kulturnih aktivnosti.

Foto Instagram/ministarstvo_kulture

Ugovori su potpisani sa predstavnicima gradova Kikinda, Kraljevo i Novi Pazar a opština Vlasotince, Ivanjica, Irig, Kladovo, Kovačica, Kula, Medveđa, Negotin, Novi Bečej, Sjenica, Trgovište i Čajetina.

-U julu smo imali potpisivanje ugovora za 14 gradova i opština u vrednosti 86 miliona a potom i narednih 14 u septembru kada je dodeljeno 123.920.000 dinara. Ovo je treći i završni krug potpisivanja ugovora za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i kulturne infrastrukture kroz program ‘Gradovi u fokusu’ sa 15 jedinica lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 115.706.000 dinara, što je ukupno oko 325 miliona dinara u ovoj godini, rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da „Gradovi fokusu” kao program Ministarstva kulture počinju 2016. godine kad je na čelu Vlade bio sadašnji predsednik Republike @buducnostsrbijeav, kada je Srbija počela da pokazuje prve znake svog ekonomskog oporavka i da uvećava budžet za kulturu i vrste sufinansiranja projekata iz oblasti kulturne infrastrukture a koji su "bili nužni i preko potrebni"’. Selaković je napomenuo da je tada završen period od preko 25 godina tokom kojih je država u potpunosti zanemarila lokalnu kulturnu infrastrukturu.

Pogledajte više