"CRNA TROJKA" ISPROVOCIRALA SMENU RUKOVODSTVA ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA: Otkriveno odakle je generisan pritisak

Novosti online 09. 10. 2024. u 14:01

DEKAN Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu Dejan Gvozdić i članovi uprave te visokoškolske ustanove nisu podneli ostavke pod pritiskom koji je došao „spolja“, već je taj pritisak generisan iz same ustanove, što bi se reklo „iznutra“.

Foto: A. Živković

U prilog tome nedvosmisleno govori i izjava profesora emeritusa Branka Kovačevića, nekadašnjeg dekana tog fakulteta, koji je naveo da se ne može govoriti o pritiscima od strane vlasti da se rukovodstvo ETF izjasni o projektu „Jadar“, s obzirom na to da ta institucija „nije referentna kuća za litijum, niti se bavi rudarenjem“.

U svojoj izjavi za „FoNet“, profesor emeritus Kovačević je pojasnio da bi relevantne stavove po pitanju iskopavanja litijuma mogli da iznesu Rudarsko-geološki, Šumarski, Hemijski, Tehnološko-metalurški i drugi srodni fakulteti, dok bi eventualno izjašnjavanje ETF po tom pitanju bilo potpuno laičko, a samim tim i besmisleno i neozbiljno.

Međutim, profesor emeritus Kovačević je istakao i da se, uprkos navedenom, tokom nekoliko poslednjih sednica Naučno-nastavnog veća ETF raspravljalo o tome da li će biti izjašnjavanja o projektu „Jadar“, te da je u tom pravcu postojao „snažan pritisak iz same institucije“, koji je na kraju i isprovocirao ostavku Gvozdića i njegovih saradnika.

Podsećamo da su „Novosti“ tokom prethodnog perioda izveštavale o planovima „ekoloških“ aktivista Zlatka Kokanovića i Nebojše Petkovića da preko svoja tri „insajdera“ obezbede podršku ETF za lidere opozicije sa kojima sarađuju. Kokanović i Petković su za navedeno angažovali akademika i profesora ETF Slobodana Vukosavića, inače bliskog „Savezu ekoloških organizacija Srbije“ i lideru „Ekološkog ustanka“ Aleksandru Jovanoviću Ćuti, zatim profesorku ETF i aktivistkinju „Zeleno-levog fronta“ Aleksandru Smiljanić, blisku Demokratskoj stranci, kao i profesora ETF Milana Bjelića, bliskog Nebojši Zelenoviću.

Upravo je ta „crna trojka“ na sednicama Naučno-nastavnog veća ETF kontinuirano insistirala na tome da se taj fakultet izjasni protiv iskopavanja litijuma i pruži podršku daljim „ekološkim“ protestima i blokadama saobraćajnica. U tom cilju su vršili gotovo nepodnošljiv pritisak na rukovodstvo ETF, sa jedne strane preteći time da su u mogućnosti da utiču na ukidanje finansiranja pojedinih projekata tog fakulteta, dok su sa druge strane članovima Veća koji ih podrže obećavali učešće u novim, veoma lukrativnih projektima finansiranim iz inostranstva.

S obzirom na to da su pritisci Vukosavića, Bjelića i Smiljanićeve postajali sve bezobzirniji i brutalniji, Gvozdić i njegovi saradnici su, prinuđeni da biraju između struke i politikanstva, odlučili da će radije podneti ostavke na svoje funkcije, nego odstupiti od profesionalnih principa i dopustiti da budu instrumentalizovani od strane pojedinih lidera opozicije u političke svrhe.

Pogledajte više