BIO4 Kampus i italijanski Arexpo i Fondacija za inovacije i transfer tehnologije potpisali Memorandum o razumevanju

Promo

09. 10. 2024. u 13:00

MINISTARKA nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovala je u ambasadi Italije u Beogradu potpisivanju Memoranduma o razumevanju između BIO4 Kampusa i italijanskih Arexpo i Fondacije za inovacije i transfer tehnologije.

Foto: Promo

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Italije u Srbiji Nj. E. Luka Gori.

- Potpisivanje Memoranduma između BIO4 Kampusa i naših novih italijanskih partnera predstavlja stratešku prekretnicu u rastu inovacionog ekosistema u Srbiji. Ova saradnja postavlja temelj za razmenu znanja i tehnologija i podstiče razvoj zajedničkih projekata koji će povezati naše naučne zajednice, institucije, istraživače, preduzetnike, startap ekosistem, ali i industrije - kazala je ministarka ovom prilikom.

Ona je istakla da je BIO4 Kampus koncipiran da okupi najsjajnije umove u biomedicini, biotehnologiji, biodiverzitetu, veštačkoj inteligenciji i informacionim tehnologijama kao što je bioinformatika.

- Na ovaj način akademska zajednica, nauka, vlada, privatni sektor i startap ekosistem u partnerstvu mogu dovesti do izvanrednih rezultata - rekla je.

Nj. E. ambasador Gori rekao je da je ovaj memorandum veoma važan jer predstavlja praktičan korak ka rešavanju nekih od složenih tehnoloških izazova sa kojima se suočavamo u zdravstvenoj zaštiti, biotehnologiji i održivom razvoju, jača prekograničnu saradnju i potencijal takvog partnerstva da pokrene stvarni napredak, a naglašava i ulogu inovacionih okruga u podsticanju saradnje i tehnološkog transfera.

Pogledajte više