ISTRAŽIVAČIMA 24 MILIONA EVRA: Fond za nauku danas otvara dva nova značajna poziva

B. Borisavljević

08. 10. 2024. u 11:53

FOND za nauku danas otvara dva javna poziva za mlade naučnike iz programa IDEJE 2024, vrednog 24 miliona evra i Programa podrške za posete naučnika iz dijaspore istraživačima u Srbiji sa budžetom od 800.000 evra.

Foto: V. Danilov

U narednom periodu planirano je pokretanje novog programa, namenjenog podršci projektima u oblasti veštačke inteligencije za koji će biti izdvojeno 8,4 miliona evra.

Ovo u razgovoru za "Novosti" otkriva profesor dr Nenad Filipović, v. d. direktora Fonda za nauku. On navodi da je program IDEJE, jedan od najvećih.

- Program IDEJE namenjen je podršci projektima iz svih oblasti nauke bez definisanih tema, dok je onaj vezan za saradnju srpske nauke sa dijasporom program mobilnosti u okviru kojeg će biti finansirane posete istraživača iz dijaspore naučnicima u Srbiji - kaže profesor Filipović. - Cilj je uspostavljanje i jačanje saradnje sa srpskom naučnom dijasporom, unapređenje i razmena znanja, zajednički rad na naučnoistraživačkim i razvojnim problemima i izazovima. Na ova dva poziva moći će da se prijave istraživači akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji.

U narednom periodu pokreće se i novi program namenjen podršci projektima u oblasti veštačke inteligencije. Naš sagovornik navodi da je Srbija prepoznala značaj ulaganja u ovu najbrže rastuću industriju na svetu, koja će prema nekim procenama u sledećih sedam godina rasti oko 38 odsto.

- Prva smo država u Jugoistočnoj Evropi koja je 2019. usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije i jedna od samo 29 zemalja sveta koja je članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju - ističe profesor Filipović. - Reč je o specijalnom programu podrške projektima koji će se baviti ne samo teorijskim aspektom, već i njenom praktičnom primenom. Pored standardnih naučnih oblasti, program će obuhvatati i projekte iz primene VI u umetnosti i kulturi.

SARADNjA SA KINOM I AMERIKOM

PROFESOR Nenad Filipović kaže da je cilj da se u narednom periodu osigura veća vidljivost naših naučnika kod drugih međunarodnih fondova za nauku, kao i jačanje saradnje naših sjajnih istraživača sa njihovim kolegama u zemljama, od kojih su neke od najvećih sila u svetu nauke danas, poput recimo Kine.

- Ova država vidi Srbiju kao strateškog partnera u razvoju nauke i naš fokus u narednom periodu će biti razvoj bilateralne saradnje sa kineskim fondovima i institucijama za finansiranje nauke, ali i sa fondovima iz regiona i Evropske unije - ističe on. - Planiramo i saradnju sa američkim fondovima za nauku i specijalizovanim federalnim fondovima za određene naučne oblasti.

U okviru prvog programa Fonda za razvoj VI koji je završen prošle godine, već je realizovano 12 projekata naših naučnika koji su tokom svojih istraživanja razvili algoritam veštačke inteligencije za sprečavanje povreda na radu, alat za podršku u pisanju kodova, sistem koji pomaže proizvođačima da donesu pravovremene odluke u poljoprivredi i postigli mnoge druge važne rezultate.

Foto: V. Danilov

 Prema rečima profesora Filipovića, Fond prvi put ima priliku da zajedno sa drugim fondovima, ministarstvima i partnerima konkuriše na specifične evropske pozive.

- Program "Horizont Evropa" omogućava obezbeđivanje dodatnih sredstava koje Fondovi mogu da iskoriste za podršku istraživačima, jačanje kapaciteta mladih istraživača, organizovanje treninga i obuka za pisanje projekata, kao i ulaganje u mnoge druge važne aspekte naučnog rada - kaže Filipović. - U saradnji sa fondovima za nauku iz regiona, Fond je kao koordinator već predao jedan projekat na poziv "Horizont Evropa", koji je usmeren na mapiranje mladih talenata u oblastima veštačke inteligencije i bioinženjeringa u Srbiji i regionu, s ciljem identifikacije potrebne infrastrukture, dostupnih resursa i veština koje nedostaju mladim istraživačima.

Pogledajte više