ZA PREVENCIJU GOJAZNOSTI I DIJABETESA: Dečja bolnica u Novom Sadu dobila najsavremeniju Inbody vagu

Promo

04. 10. 2024. u 16:00

U SVETU ima 124.000.000 gojazne dece, a u poslednje četiri decenije je evidentno desetostruko povećanje broja.

Foto: Touch N Touch

U Vojvodini je svako šesto izmereno dete gojazno, pa se nameće potreba za hitnim preventim delovanjem. Pored promocije zdrave, pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, od velikog značaja je i skrining u rizičnoj grupaciji. Zbog toga je sa odeljenja endokrinologije u Dečjoj bolnici u Novom Sadu na adresu Fondacije Mozzart stigla molba za donaciju Inbody vage. Najsavremeniji medicinski analizator sastava tela značajno je unapredio rad ne samo ovog, već i brojnih drugih odeljenja Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, gde je organizovano i testiranje mlađih kategorija Sportskog društva Vojvodine.

Talentovani rukometaši, odbojkaši i košarkaši među prvima su iskoristili priliku da saznaju više o svom telu, ali i da pošalju poruku vršnjacima da je u zdravom telu - zdrav duh.

„Samo 40 odsto mišića? Nešto nije u redu“, kroz šalu je rekao jedan mladi sportista, a doktorka ga je kroz osmeh pitala: „A koliko bi ti?“

Vedrim lekarima sa odeljenja endokrinologije je bilo veliko zadovoljstvo da analiziraju rezultate dece koja su odabrala pravi put, svakodnevno treniraju i vode računa o pravilnoj ishrani. Neki već sa šesnaest godina imaju preko dva metra visine...
V. d. direktora Dečje bolnice doc. dr Borko Milanović pozdravio je buduće uzdanice novosadskih crveno-belih, koji će imati priliku da ponove testiranje kroz nekoliko meseci i dobiju redovne izveštaje o stanju tela.

Inbody vaga će se daleko više koristiti za prevenciju gojaznosti i dijabetesa, kao i za lečenje dece sa poremećajima u ishrani.

- Mogućnosti ove vage su brojne i analizom telesnog sastava mi znamo kompletnu analizu, koliko imamo mišića, koliko imamo telesne vode, kakav je koštani sastav i uvidom u sve te parametre možemo da znamo više o pacijentu. Velika je upotreba, osim odeljenja endokrinologije, koristi se i na odeljenju kardiologije, nefrologije fizijatrije, ortopedije, ali je inicijativa potekla sa naše strane. Skrining i praćenje terapije je nešto što nam je mnogo značilo i donelo puno benefita za rad našeg odeljenja - istakla je prof. dr Ivana Vorgučin, pedijatar endokrinolog i šef Odseka za dijabetes, endokrinologiju i poremećaje metabolizma.

Doktorka je na kraju poručila mladim sportistima da su svi pobednici, a oni su ponosno upoređivali rezultate. Na hiljade drugih mališana iz Vojvodine sada imaju priliku da prate svoje telo, zahvaljujući ovoj vrednoj donaciji.

NOVA OPREMA ZA USTANOVE, BESPLATNI PREGLEDI ZA GRAĐANE

Posle 25 godina Služba hitne pomoći ambulante u selu Kucura dobila je novo vozilo, 60 klima-uređaja stiglo je odeljenjima intenzivne nege, porodilištima i domovima zdravlja, organizovani su besplatni pregledi za građane, donirana brojna medicinska oprema i to sve u okviru velikog humanitarnog karavana Fondacije Mozzart.

Zahvaljujući prenosivom ultrazvučnom aparatu, koji je stigao na adresu Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu, besplatno je pregledano više od 400 pacijenata i otkriveno 10 aneurizmi trbušne aorte. U okviru karavana „Tvoja štitna tvoj štit”, koji je Fondacija Mozzart realizovala u saradnji sa udruženjem „Heroine”, obavljen je 3.141 pregled. Putujuća ambulanta posetila je Beograd, Jagodinu, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo, Niš, Leskovac, Valjevo.

Pogledajte više