PRVI U SVETU UGRADILI PETOSTRUKI BAJPAS: Veliki uspeh lekara UKC Srbije u primeni minimalno invazivne kardiohirurške metode

R. D.

04. 10. 2024. u 08:00

KARDIOHIRURZI Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prvi u svetu ugradili su petostruki bajpas pacijentu minimalno invazivnom metodom.

Foto UKC

Tim koji je predvodio dr Danko Grujić pacijentu starom 60 godina uradio je u ponedeljak operaciju petostrukog bajpasa, koristeći isključivo arterijske graftove i sve to minimalno invazivnim putem na kucajućem srcu.

Ovaj zahvat izveden je malim rezom od pet centimetara kroz međurebarni prostor, bez presecanja koštanih struktura, dok je jedno plućno krilo bolesnika bilo isključeno.

Doktor Grujić kaže da je operativni tok protekao u najboljem redu, i pacijenta danas, četvrtog dana od operacije, otpuštaju na dalje kućno lečenje.

- On će već za dve nedelje moći da obavlja svoje uobičajene aktivnosti - kaže dr Grujić.

U timu koji je uradio ovu zahtevnu operaciju pored dr Grujića, bili su njegov asistent dr Vojkan Aleksić, anesteziolog dr Tatjana Kokotović, koja je sve vreme ove teške procedure održavala hemodinamsku i respiratornu stabilnost pacijenta, instrumentarka Slađana Pantić, anestetičar Anđela Đorđević i perfuzer Predrag Radovanović.

- Posle dve i po godine iskustva sa ovim načinom lečenja naših najtežih bolesnika, mi smo postigli taj nivo timskog rada, da smo mogli ovom bolesniku da uradimo operaciju sa pet bajpasa - kaže doktor Grujić. - Uradili smo desetine operacija sa tri ili četiri bajpasa, ali ovom bolesniku koji je imao teška oštećenja čak pet krvnih sudova koji ishranjuju srce, napravili smo takvu operaciju, koje kolege u svetu do sada nisu publikovale.

Danko Grujić, Foto Fejsbuk

Doktor Grujić i njegov tim suvereni su u ovom delu sveta u primeni metode minimalno invazivne ugradlje bajpasa, koja se radi u opštoj anesteziji. Rez se pravi sa leve strane grudnog koša, ispod leve dojke u dužini od pet centimetara. Srcu se pristupa pomoću specijalnog retraktora i dugih instrumenata dizajniranih za ovaj tip operacija.

- Ovim malim hirurškim "prozorom" pristupamo pripremi graftova za bajpas i kompletnu operaciju izvodimo na isti rez - objasnio je dr Grujić. - Sve operacije smo izveli na kucajućem srcu bez upotrebe mašine za vantelesni krvotok.

Zavidna serija

TIM UKCS odavno je lider u primeni minimalno invazivne bajpas metode u kardiohirurgiji, jer su pre ovog prvog petostrukog bajpasa, kod tridesetak pacijenata uradili trostruke i četvorostruke. To je serija kakvom može da se pohvali mali broj svetskih centara.

Pogledajte više