PREVENTIVNI PREGLEDI U NEDELJU 6.OKTOBRA: Kardiološki i urološki pregledi, analiza šećera i vakcinacija protiv gripa

Novosti online 03. 10. 2024. u 17:11

AKCIJA besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 6.oktobra, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Foto Pixabay free images

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja,  biće u prilici da u periodu od 8 do 17 časova obave kardiološki i urološki pregled, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, tumor markere PSA za muškarce  kao i CEA, CA 19-9, i AFP, i da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja 2 do 3 meseca (hba1c).

Pored toga, u okviru ove akcije, građanima će biti omogućeno da u nedelju prime sezonsku vakcinu protiv gripa. Vakcinacija u našim domovima zdravlja zvanično počinje u ponedeljak, 7.oktobra.

Ministarstvo zdravlja je akciju preventivnih zdravstvenih pregleda obnovilo u maju ove godine, u cilju rane dijagnostike i prevencije oboljevanja. Veliko interesovanje građana najbolje ilustruje podatak da je tokom osam dana ove akcije, preglede obavilo 205 hiljada građana, kojima je urađeno preko milion pojedinačnih pregleda, analiza ili zdravstvenih intrevencija.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi će biti istaknute na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja www.zdravlje.gov.rs.

BONUS VIDEO:

ZOO VRT U HONG KONGU PROSLAVIO ROĐENjE PANDE: Pogledajte mladunče sa njihovom majkom Jing Jing

Pogledajte više