RISTIĆ I ŽIOFRE O JAVNOM INFORMISANJU I TELEKOMUNIKACIJAMA: Naglašena potreba daljeg unapređenja zakonodavnog okvira

Novosti online 30. 09. 2024. u 18:22

MINISTAR informisanja i telekomunikacija g. Dejan Ristić održao je drugi po redu sastanak sa Njegovom ekslelencijom ambasadorom g. Emanuelom Žiofreom, šefom Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji.

Nikola Skenderija

Tokom duže i otvorene razmene stavova sagovornici su, sa saradnicima, nastavili sa razmatranjem tema od obostranog interesa koja se odnose na oblasti javnog informisanja, telekomunikacija i informacione bezbednosti .

Ministar g. Ristić upoznao je sagovornika sa prvim rezultatima intenziviranog dijaloga sa akterima na medijskoj sceni. Ministar je, kao i prilikom prethodnog susreta, ponovio opredeljenost Ministarstva i svoju ličnu u pravcu sprovođenja dijaloga sa svim akterima na medijskoj sceni kako bi se nastavio dalji zajednički rad na njenom kontinuiranom razvoju.

Istovremeno, sagovornici su postigli potpunu saglasnost u vezi sa time da su recentni zakonski propisi u oblasti javnog informisanja plod dugotrajnog i inkluzivnog dijaloga, odnosno učešća svih zainteresovanih strana. Saglasili su se i sa time da se tako inkluzivno usvojeni zakoni moraju u potpunosti i dosledno sprovoditi.

Istovremeno, naglašena je i potreba daljeg unapređenja zakonodavnog okvira i njegovog usaglašavanja sa najnovijim regulativama Evropske Unije, kao i nužnost pune implementacije propisa.

Posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena medijskom pluralizmu, bezbednosti novinara i snaženju demokratskih kapaciteta društva u oblasti javnog informisanja. Ministar g. Ristić upoznao je ambasadora g. Žiofrea sa time da je od početka ove godine, u odnosu na isti period prethodne, zabeleženo oko 40% manje slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara. Ministar je iskazao umereni optimizam i iznova ukazao na odlučnost Ministarstva da još intenzivnije, skupa sa partnerima u okviru medijske scene, radi na daljem unapređenju bezbednosti novinara.

Ambasador g. Žiofre pozdravio je uspehe Republike Srbije na polju telekomunikacija, kao i aktivnosti Ministarstva u kontekstu intenzivnog dijaloga koji je ministar Ristić pokrenuo sa partnerima na medijskoj sceni.

Ambasador g. Žiofre je istakao važnost sprovođenja usvojenih medijskih zakona slovom i duhom u skladu sa usvojenom medijskom strategijom, kao i u skladu sa preporukama poslednjeg Godišnjeg izveštaja Evropske komisije. Ambasador je podsetio i na važnost da svi napadi na novinare budu efikasno procesuirani od strane nadležnih organa, kao i da se javno osude od strane državnih zvaničnika.

Takođe, konstatovana je veoma uspešna aktivnost Ministarstva u cilju izrade ,,Reformske agende" i ,,Plana rasta Zapadnog Balkana" u okviru čega su teme digitalnog društva i slobode medija važan deo.

Ministar g. Ristić je ponovo ukazao na opredeljenost Ministarstva da još intenzivnije radi na stvaranju najpovoljnijeg mogućeg ambijenta kako bi srpski i inostrani privredni subjekti mogli da nastave da nesmetano razvijaju privredne aktivnosti i time u značajnoj meri doprinose sveukupnom ekonomskom i društvenom napretku naše zemlje.

Ambasador g. Žiofre i ministar g. Ristić razgovarali su i o dešavanjima u sektoru elektronskih komunikacija, saradnji u oblasti telekomunikacija i informacione bezbednosti te naglasili važnost usvajanja i implementacije paketa mera EU za  informacionu bezbednost 5G mreža u lokalnom zakonodavstvu.

Sagovornici su pozitivno ocenili dosadašnju saradnju Ministarstva i Delegacije i ukazali na moguće pravce njenog daljeg jačanja.

Pogledajte više