DANAS OBELEŽAVAMO VELIKI PRAZNIK, OVU STVAR NIKAKO NEMOJTE RADITI: Jedan običaj poštuju svi vernici, a evo kada ne treba narušavati post

Novosti online 29. 09. 2024. u 07:12

SRPSKA pravoslavna crkva slavi prepodobnog Doroteja, Svetog Kiprijana i Svetu velikomučenicu Jefimiju.

Foto: Shutterstock

Prepodobni Dorotej bio je značajan hrišćanski monah i duhovni učitelj iz 6. veka. Poznat je po svom asketskom životu i učenjima o duhovnom napredovanju. Njegova dela često se fokusiraju na unutrašnji život, molitvu i post, naglašavajući važnost skromnosti i pokajanja. U pravoslavnoj tradiciji smatra se svetim, a njegov lik često se koristi kao primer posvećenosti i duhovne discipline. Njegova učenja su uticala na mnoge monahe i duhovnike kroz vekove.

Prepodobni Dorotej je bio rodom iz Tivaide, živeo je u pustinji blizu Aleksandrije, u mestu Kelije Pustinjačke.

Prepodobni Paladije, episkop Jelenopoljski, učenik Svetog Doroteja i očevidac njegovih podviga, u svom “Lavsaiku” piše da je starac Dorotej 60 godina proveo u jednoj pešteri, vodeći vrlo strog život. Preko celog dana, pa i po popodnevnoj vrelini, sakupljao je kamenje u primorskoj pustinji i stalno zidao kelije, pa ih davao onima koji nisu mogli sami sebi da ih sagrade. Jeo je malo suvog hleba i pregršt zeleni i pio malo vode.

Prepodobni Paladije kaže da ga nikada nije video da je ispružio noge, da je legao, nego je po svu noć pleo korpe od palmovog pruća i tako zarađivao sebi za hleb.

Upokojio se krajem IV veka.

Naročito je čuvena njegova grčko-latinska Sintagma.

Beseda na današnji dan nalaže kada ne treba narušavati post, i kaže da se ne odričete mogućnosti da pomognete drugima kada god ste u prilici:

- Nikada ne narušavaj post u sredu i u petak. Taj post je Crkvom zapoveđen i dobro obrazložen. Ako si ikad u životu narušio taj post, moli se Bogu, da ti oprosti, i više ne greši.

- Ne odreci dobra onima kojima treba, kad možeš učiniti. Ne odriče ni tebi Gospod ono što tebi treba, ne odreci ni ti čoveku, koga ti je Gospod poslao u susret, da kuša srce tvoje. Ako ti neki siromah jedan put u životu pruži ruku za pomoć, podaj mu i ne otkaži. Tvoja nemilost peći će te kao žeravica, i neće ti dati mira sve dok se ne pokaješ i ne omekšaš srcem.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: OBIČAJ SA HILANDARA: Koji je simbol česnice i badnjaka?

Pogledajte više