OD OBEĆANOG SUĐENJA - NIŠTA: Ni posle 29 godina od ubistva 10 vremešnih civila u Varivodama, kažnjenih nema

V.C.

27. 09. 2024. u 10:06

GOTOVO dva meseca po okončanju "Oluje", 28. septembra 1995, u selu Varivode, tada opštinia Knin, ubijeno je devet meštana srpske nacionalnosti, za čiju smrt do danas, ni posle 29 godina, niko nije odgovarao. Prosečna starost žrtava bila je 67 godina, podsećaju iz DIC "Veritas".

Foto: Novosti

U pitanju su Jovan Berić (75), Špiro Berić (55), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Mirko Pokrajac (84), Dušan Dukić (59), Marko Berić (82), Milka Berić (67) i Jovan Berić (56). Deseti ubijeni, Uglješa Ilijašević (54), kasnije je pronađen u jednoj gustirni.

Svi su bili civili, a u selu ni u vreme rata, ni u vreme ubistava, kažu u "Veritasu", nije bilo ratnih aktivnosti. Ostali su zato što nisu hteli da napuste svoje domove i poverovali su Tuđmanovim pozivima da se svima koji nisu "okrvavili ruke" garantuje imovinska i lična sigurnost. Svi su ubijeni vatrenim oružjem iz neposredne blizine u svojim dvorištima, na kućnim pragovima ili u kućama.

Hrvatska policija ih je tajno pokopala na kninskom groblju pod oznakom "nepoznat", iako su znali njihov identitet. Njihova tela su u proleće 2001. ekshumirali haški istražioci, porodice su ih identifikovale 2002. i sahranjeni su u rodnim selima.

Županijsko državno tužilaštvo u Zadru je već 1996. podiglo optužnicu protiv šestorice bivših hrvatskih vojnika: Nikole Rašića, Ivana Jakovljevića, Pere Perkovića, Ivice Petrića, Zlatka Ladovića i Nediljka Mijića zbog ubistva iz koristoljublja. Iako su četvorica optuženih u istrazi priznali zločin, zadarski sud ih oslobađa optužbe u nedostatku dokaza. Vrhovni sud RH je ukinuo prvostepenu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Tokom ponovljenog suđenja pred Županijskim sudom u Šibeniku, zastupnik optužbe je, 13. februara 2002, odustao od optužnice, uz obrazloženje da su došli do saznanja ko bi mogao da bude počinilac ubistava u Varivodama i selu Gošiću.

Ni 29 godina od zločina, uprkos najavljenoj novoj istrazi,nema ni optuženih ni osuđenih.

Pogledajte više