KAKO PRIVUĆI MLADE TALENTE U JAVNI SEKTOR SRBIJE? Najbolje strategije za 2024.

Novosti online 10. 09. 2024. u 10:08

Javni sektor Srbije suočava se sa sve većim izazovom u privlačenju mladih stručnjaka, što ugrožava njegovu efikasnost i sposobnost da se prilagodi savremenim izazovima.

Foto: pexels.com

Zašto je važno privući mlade u javni sektor Srbije?

Prema podacima iz 2023. godine, manje od 15% zaposlenih u državnim institucijama je mlađe od 30 godina, dok je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji 24,4% . Ovo ukazuje na disproporciju između potrebe za poslom među mladima i njihove volje da se zaposle u državnim institucijama.

Nedostatak mladih u javnom sektoru može dovesti do usporenog procesa modernizacije, slabijeg korišćenja digitalnih tehnologija i manjka inovacija. Pitanje koje se postavlja jeste: šta gubi javni sektor ukoliko ne uspe da privuče mlade talente? Gubitak mladih znači i gubitak novih ideja, energije i svežeg pristupa rešavanju problema, što dugoročno može negativno uticati na rad državnih institucija.

Glavni izazovi u privlačenju mladih talenata

Percepcija javnog sektora kao manje atraktivnog za mlade

Mnogi mladi ljudi doživljavaju javni sektor kao spor i zastareo u poređenju s privatnim, koji nudi više dinamike i fleksibilnosti. Državne institucije često se povezuju s birokratskim procesima, što stvara utisak da je napredovanje u karijeri otežano. Istraživanje Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje da preko 60% mladih preferira privatni sektor upravo zbog bržeg tempa rada i većih mogućnosti za napredak.

Nedovoljna digitalizacija i spor tempo inovacija

Uvođenje digitalnih procesa u državnim institucijama u Srbiji je tek u začetku, što mladima može delovati kao zaostajanje u poređenju s privatnim sektorom, gde su inovacije već široko prihvaćene. Odsustvo savremenih tehnologija i alata odvraća one koji žele raditi u modernom i dinamičnom okruženju. Sveobuhvatna digitalizacija i ulaganje u IT infrastrukturu mogli bi učiniti javni sektor mnogo privlačnijim za mlade profesionalce.

Privatni sektor kao konkurent javnom sektoru

Razlike u platama i uslovima rada jedan su od ključnih faktora koji privlače mlade ka privatnom sektoru. Prosečna plata u privatnom sektoru je oko 30% viša nego u javnom, a mnoge privatne kompanije nude dodatne benefite poput fleksibilnog radnog vremena, rada od kuće i većih mogućnosti za usavršavanje. Iako javni sektor nudi stabilnost, mladima često nedostaje dinamika koju vide u privatnom poslovanju.

Zašto mladi treba da razmotre rad u javnom sektoru?

Sigurnost posla i stabilnost karijere

Jedan od najvećih benefita rada u javnom sektoru je stabilnost koju on pruža. Državne institucije nude sigurnost posla koja u privatnom sektoru često nije zagarantovana, posebno u vremenu ekonomske nesigurnosti. Rad u javnim institucijama znači sigurnu platu, redovnu penziju i beneficije koje privatni sektor ne garantuje.

Doprinos društvu i rad na projektima od javnog značaja

Za mnoge mlade ljude, motivacija za rad nije samo plata, već i osećaj da doprinose društvenom razvoju. Rad u javnom sektoru omogućava direktan uticaj na projekte od javnog interesa, kao što su obrazovanje, zdravstvo i infrastruktura. Ovo je prilika da se kroz profesionalni angažman doprinese napretku celokupne zajednice.

Bolji balans između privatnog i poslovnog života

U poređenju sa privatnim sektorom, gde su česti zahtevi za prekovremenim radom i visok nivo stresa, javni sektor često nudi bolji balans između privatnog i poslovnog života. Fleksibilnost u radnom vremenu i stabilna radna nedelja mogu biti dodatni faktori koji će privući mlade.

Mogućnosti rada u javnom sektoru u određenim gradovima Srbije

U većim gradovima Srbije, poput Novog Sada, Niša i Kragujevca, javni sektor nudi brojne prilike za zapošljavanje. Novi Sad se izdvaja po širokom spektru poslova u lokalnoj upravi, obrazovanju i IT sektoru, dok Niš postaje sve atraktivniji za mlade stručnjake zahvaljujući svom IT razvoju. Posebno se ističe posao u Nišu za one koji žele da rade na digitalizaciji i modernizaciji javnih službi.

Kragujevac, kao univerzitetski centar, nudi stabilne poslove u obrazovanju i lokalnoj administraciji. Pančevo, sa fokusom na obnovu industrije, otvara prilike u sektoru zaštite životne sredine i urbanističkog planiranja. Ovi gradovi pružaju stabilnost i mogućnost profesionalnog razvoja, što čini javni sektor privlačnijim za mlade talente.

Strategije za privlačenje mladih talenata u javni sektor Srbije 2024. godine

Digitalizacija i modernizacija poslovnih procesa

Jedan od ključnih koraka ka privlačenju mladih jeste modernizacija i digitalizacija javnog sektora. Uvođenje novih tehnologija poput e-uprave, automatizacije procesa i online platformi za pružanje usluga može učiniti rad u državnim institucijama privlačnijim. Mlade generacije očekuju brže, efikasnije i tehnološki naprednije radno okruženje.

Povećanje plata i poboljšanje uslova rada

Da bi javni sektor postao konkurentan sa privatnim, neophodno je povećanje plata i poboljšanje radnih uslova. Vlada bi trebalo da preduzme mere kako bi se stvorili stimulativniji finansijski paketi koji bi privukli mlade talente. Takođe, ulaganje u obuke i karijerni razvoj može biti ključna strategija za dugoročnu privlačnost državnog sektora.

Fleksibilniji uslovi rada

Mlade generacije sve više vrednuju fleksibilnost na radnom mestu. Uvođenje fleksibilnog radnog vremena, mogućnost rada na daljinu i dodatne beneficije poput slobodnih dana za edukaciju i lični razvoj mogli bi privući veći broj mladih stručnjaka.

Programi obuke i mogućnosti za karijerni razvoj

Kreiranje programa mentorstva, obuka i mogućnosti za napredovanje ključni su elementi koji mogu zadržati mlade talente u javnom sektoru. Državne institucije bi trebalo da osmisle programe koji mladima omogućavaju kontinuirani razvoj veština i karijerno napredovanje.

Uloga obrazovnih institucija u privlačenju mladih u javni sektor

Saradnja sa univerzitetima i programi stručne prakse

Obrazovne institucije imaju ključnu ulogu u privlačenju mladih u javni sektor. Saradnja između univerziteta i državnih institucija kroz programe praksi može pružiti mladima priliku da se upoznaju sa radom u javnom sektoru i prepoznaju njegove prednosti.

Kampanje usmerene na podizanje svesti među studentima

Promovisanje karijera u javnom sektoru kroz kampanje na univerzitetima može povećati interesovanje studenata. Držvne institucije bi trebalo da organizuju informativne kampanje i događaje u saradnji sa univerzitetima kako bi studenti dobili uvid u mogućnosti koje im nudi rad u javnom sektoru. Uvođenjem programa stručne prakse u državnim institucijama, mladima se može pružiti praktično iskustvo koje im pomaže u donošenju odluke o budućoj karijeri.

Usvajanje ovih strategija za privlačenje mladih talenata u javni sektor može drastično promeniti njegovu dinamiku u budućnosti. Modernizacija poslovnih procesa, povećanje plata, uvođenje fleksibilnijih uslova rada i saradnja sa obrazovnim institucijama kreiraće okruženje koje će biti mnogo privlačnije za mlade profesionalce. Ukoliko se ove mere sprovedu, Srbija će biti u boljoj poziciji da zadrži najkvalitetnije kadrove u javnim institucijama, što je od suštinskog značaja za efikasnost države.

Država mora prepoznati važnost ovih promena i preduzeti aktivne korake kako bi postala konkurentnija na tržištu rada u odnosu na privatni sektor. Uvođenjem digitalnih inovacija, poboljšanjem uslova rada i omogućavanjem boljih prilika za karijerni razvoj, mladi u Srbiji će početi da vide javni sektor kao atraktivnu opciju za dugoročnu karijeru.

Pogledajte više