IMAO PRITISAK 220/150, POPIO LEK, 10 MINUTA KASNIJE PONOVO POZVAO: Mirnu noć u Hitnoj prekinuo poziv u zoru

Novosti online 25. 09. 2024. u 13:01

"OKO 6.10 dobili smo poziv od čoveka koji je imao pritisak 220/150, popio je lek, a nakon desetak minuta pozvao nas je ponovo, imao je infarkt," ispričala je danas doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Foto Shutterstock

Doktorka Stefanović juče je upozorila da, sa promenom vremena, oscilira i krvni pritisak, pa su pacijenti sa kardiovaskularnim problemima na posebnom udaru.

Najugroženiji su oni koji ne uzimaju redovno prepisanu terapiju, istakla je dr Stefanović.

- Kada dođemo u fazu "ja osećam kada mi skoči pritisak"... Verujte mi, možete da osećate par puta, organizam ima mehanizme adaptacije, pa sledeće što budete osetili može biti srčani udar ili moždani udar, a to stvarno možemo da sprečimo jednostavnim pregledom - rekla je dr Stefanović.

Relativno mirna noć je iza ekipa Hitne pomoći u Beogradu, međutim, nema opuštanja za lekare Hitne pomoći. Kako je izjavila dr Ivana Stefanović, stigla su dva poziva od pacijenata sa STEMI infarktom, od kojih je jedan bio posebno dramatičan.

- Jutros oko 6.10 minuta zvao je čovek koji je imao pritisak 220/150. Kako je rekao, do sada nije imao probleme sa pritiskom, popio je lek i već nakon deset minuta pozvao nas je ponovo, žaleći se na bol koji se širio u levu ruku. Ekipe su odmah reagovale i prevezle ga u KBC "Doktor Dragiša Mišovića" gde je potvrđeno da je reč o infarktu - kaže dr Stefanović za medije.

Kada su u pitanju simptomi infarkta, prvi znak je, upozoravaju lekari, jak bol u sredini grudi, koji se širi u levu ruku.

Prvi simptom koji se javlja prilikom infarkta je jak bol u sredogruđu sa širenjem u levu ruku i vilicu, leđa i stomak, napominju lekari.

Doktorka Andrijana Ilić iz Hitne pomoći jednom prilikom je objasnila i kako izgledaju pacijenti koji imaju infarkt.

- Pacijenti su bledi, preznojeni, kratkog daha, ne mogu da leže, jako su uznemireni zbog toga - kaže dr Ilić.

Savetuje da tada, pre svega, treba pozvati Hitnu pomoć i biti saradljiv sa njima.

- Ljudi budu u panici tada, pa je zato potrebno biti saradljiv i dati što više informacija. Važno je i pacijenta postaviti u udoban položaj. Pacijent koji oseća jak bol u grudima ne treba da hoda, treba da se štedi, treba da bude miran, jer će se njegove tegobe pogoršavati što je on u većoj panici - rekla je dr Ilić.

Savetuje da se Hitna pomoć pozove sa prvim jačim bolom u grudima, koje prati preznojavanje i gušenje.

(Blic)

BONUS VIDEO:

DIJABETES ME NAUČIO DA BUDEM ODGOVORNA: Ivana sa 11 godina saznala da boluje

Pogledajte više