BERBA U VOĆNJAKU KOMPANIJE DELTA AGRAR U ZAJEČARU U PUNOM ZAMAHU: Najmodernijom tehnologijom do 12.000 tona prvoklasnih jabuka

Promo

25. 09. 2024. u 11:59

NA plantaži kompanije Delta Agrar u Zaječaru u punom je jeku ovogodišnja berba jabuka, a očekuje se ukupan rod od čak 12.000 tona.

Foto: Promo

Na zasadima jabuka koji se prostiru na više od 270 hektara, dnevno se sa krošnji skine i do 250 tona ovog voća. Delta Agrar je sa predstavnicima medijskih kuća podelio atmosferu berbe, gde su imali priliku da se upoznaju sa najsavremenijom tehnologijom i načinom skladištenja plodova. Organizovana je i posebna akcija humanitarnog branja jabuka, zahvaljujući kojoj će učenici dve zaječarske osnovne škole, „Ljuba Nešić“ i „Desanka Maksimović“, od Delta Agrara dobiti donaciju u vidu zdrave užine.  

Foto: Promo

Delta Agrar je lider u voćarskoj proizvodnji u Srbiji i regionu, a ističe se i po zasadima ekskluzivnih klupskih sorti jabuka. Berba Greni, Modi i Ajzak je pri kraju, a u punom je jeku ubiranje sorte Eveline koja se smatra definicijom svežine i prirode. Prisutnima se obratio i CEO Delta Agrara Luka Popović koji je istakao da mu je drago što današnja berba ima i društveno odgovornu ulogu.

- Naši voćnjaci su na ukupnoj površini od 700 hektara, u Čelarevu i okolini Zaječara. Posebno smo ponosni na čak 9 ekskluzivnih klupskih sorti jabuka koje gajimo. Njih mogu da proizvode samo voćari koji su u svom radu pokazali izuzetne rezultate i privrženost bezbednosti i kvalitetu proizvoda. U narednim godinama nastavićemo sa investicijama u proširenje zasada, posebno u Zaječaru - rekao je Popović.

Foto: Promo

Živojin Garašanin, rukovodilac voćarstva u Zaječaru istakao je da je gustina zasada od 4.000 do 8.000 stabala po hektaru sa prinosima od 60 do 80 tona po hektaru.

Učesnici humanitarne akcije bili su podeljeni u timove i prošli su obuku branja jabuka. Na svakih kilogram ubranih jabuka Delta Agrar će donirati 10 kilograma. Pored dve osnovne škole iz Zaječara, pobednički tim odabraće još jednu organizaciju ka kojoj će biti usmerena donacija.  U berbi je učestvovao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić koji je naglasio značaj voćarske proizvodnje Delta Agrara za zaječarski okrug.

 VISOKI STANDARDI KVALITETA

Tajna uspeha u proizvodnji jabuka leži u kombinaciji inovativnih tehnika i održavanju visokih standarda kvaliteta sadnog materijala i prihrane. Novinari su imali priliku da vide da Delta Agrar u proizvodnji i skladištenju koristi najsavremenija tehnološka rešenja. Zasadi su opremljeni senzorima za vlagu i drugim pokazateljima zemljišta, što ih čini najmodernijim i najvećim voćnjacima ovog tipa u Evropi. Između ostalog, povezani su sistemom za navodnjavanje „kap po kap“ i meteorološkom stanicom putem GPRS-a. Takođe, koriste se i sistemi za zaštitu od prolećnih mrazeva, prihranu biljaka i odbranu od grada.

Pogledajte više