NAREDNI DANI DONOSE VISOKE TEMPERATURE: Od vikenda sledi drastična promena, ovo vam se neće dopasti

Novosti online 25. 09. 2024. u 11:21

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upravo je objavio je najnoviju prognozu po kojoj nas narednih dana čeka pravo letnje vreme! Tačnije, od četvrtka do subote u Srbiji će vladati letnje temperature, sa najvišom od 33 stepena u petak, a već u subotu stiže drastična i nagla promena vremena.

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Strahinja Aćimović

Što se trenutne situacije tiče, kako se navodi u najnovijoj meteorološkoj najavi RHMZ izdatoj u 10 časova, danas se na severozapadu Bačke u naredna dva sata zadržava kiša, dok će na jugu Srbije padavine biti lokalna i retka pojava. U ostalim delovima zemlje biće suvo.

U petak čak 33 stepena!

Kako navode u vremenskoj prognozi na sajtu RHMZ-a, od četvrtka do subote Srbiju očekuju letnje temperature, koje će se kretati od 28 do čak 33 stepena Celzijusa, sa najtoplijim danom u petak. Međutim, već u subotu stiže drastična promena vremena.

Temperature po danima do subote:

- u četvrtak od 28 do 31
- u petak od 30 do 33
- u subotu od 24 na severozapadu Bačke do 32 u centralnoj i južnoj Srbiji

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U subotu pljuskovi, negde i do 40 mm za 12 sati!

Naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom najpre će u subotu, 28. septembra, ujutro i pre podne zahvatiti Bačku, a posle podne i uveče će se proširiti na ostatak Vojvodine i zapadne Srbije.

Pašće i ogromna količina kiše za kratko vreme. Naime, kako se navodi u upozorenju RHMZ-a, mestimično se očekuje od 20 do 40 mm padavina za 12 sati.

Kiša i pljuskovi očekuju se i na području Beograda u subotu krajem dana i tokom noći.

A u nedelju smrzavanje - temperatura pada za 10 do 15 stepeni!

U nedelju, 29. septembra, u celoj Srbiji biće pretežno oblačno, osetno hladnije i vetrovito, mestimično s kišom, upozorava RHMZ.

"Temperatura će biti u padu za 10 do 15 stepeni i počeće da duva jak severni i severozapadni vetar. Hladno i vetrovito zadržaće se i u ponedeljak, 30. septembra, ali uz prestanak padavina i razvedravanje", navodi RHMZ.

Da li će biti miholjskog leta

Temperature će početi da rastu od utorka, uz sunčano vreme.

- Kroz „bečka vrata“ će ponovo proći hladniji vazduh krajem meseca, poslednjeg vikenda u septembru. Početkom oktobra će biti svežije sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od oko 20 stepeni. Jutra će biti prohladna, dok će vazdušni pritisak biti u postepenom porastu tako da će doći do nove stabilizacije vremena. U toku prve dekade oktobra, sve do Miholjdana, očekuje se ponovo manji porast temperatura uz stabilno vreme. Imaćemo kraće miholjsko leto sa maksimalnim temperaturama od oko 25 stepeni – rekao je ranije meteorolog Ivan Ristić.

Prosečne temperature vazduha za oktobar

Podsetimo, prosečne temperature vazduha u oktobru za Beograd su:

- za prvu dekadu minimalne od 9 do 12, maksimalne od 19 do 22 stepeni
- za drugu dekadu najniža prosečna temperatura je od 9 do 12, najviša od 16 do 20 stepeni
- za treću dekadu minimalna je od 5 do 9 stepeni, maksimalna od 14 do 18 stepeni

(Blic)

BONUS VIDEO: BRAK SRBINA I KINESKINjE:Najinteresantniji običaj slava/ Nekoliko minuta sa Ičen i Nemanjom

Pogledajte više