DODATAK ZA DECU UBIJENIH MAJKI: Autonomni ženski centar uputio apel poslanicima da dopune predlog zakona o kojem raspravljaju

V. Crnjanski Spasojević

25. 09. 2024. u 07:00

AUTONOMNI ženski centar uputio je apel poslanicima, koji u Skupštini Srbije raspravljaju o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, da u ovaj akt uvrste novi član, koji bi omogućio dobijanje dečjeg dodatka za decu čije su majke ubijene.

Arhiva

O predloženim izmenama i dopunama poslanici će se izjasniti možda do kraja ove, ili najkasnije sledeće nedelje.

Ako bi prihvatili predlog Autonomnog ženskog centra, na dodatak bi mogli da računaju i mališani žena žrtava femicida, a u poslednjoj deceniji 69 majki u momentu ubistva imalo je maloletnu decu.

Jedna od ubijenih u periodu od 2014. do 2023. godine imala je devetoro maloletne dece, tri su imale četvoro, devet je imalo troje, 25 žena je imalo dvoje i 31 žena je imala jedno maloletno dete. Dakle, bez majke je ostalo 129 maloletnika, o kojima su brigu preuzimali ili biološki očevi, ako nisu bili izvršioci femicida, ili srodnici, ili su deca, pak, smeštana u hraniteljske porodice.

- Autonomni ženski centar, koji je s vremena na vreme u kontaktu sa srodnicima koji su preuzeli brigu o toj deci, uvideo je da se oni sreću sa velikim brojem izazova, često bez bilo kakve psihološke i materijalne podrške. Materijalni razlozi su, nažalost, često presudni kada srodnici donose odluku da prihvate dete, da ne bi doveli svoje mališane na rub egzistencije. Rođacima se u tim situacijama uglavnom ne odobrava srodničko hraniteljstvo, koje bi im donelo i određenu naknadu. Nedavno smo imali slučaj rođake kojoj nikada nije odgovoreno na zahtev, pa ne može ni da se žali na odluku - objašnjava za "Novosti" Vanja Macanović iz AŽC.

Arhiva

Vanja Macanović

Ujedno, njihovi zahtevi za ostvarivanje dečjeg dodatka često bivaju odbijeni jer je cenzus prosečnog mesečnog prihoda po članu porodice za novembar 2023. godine iznosio 15.103,20 dinara, a oni ga za neznatan iznos premašuju.

OD 2011. UBIJENO 406 ŽENA

IZMEĐU 2011. i 2023. godine u Srbiji je ubijeno 406 žena - 391 odrasla i 15 devojčica mlađih od 18 godina. Njih je ubio partner, bračni ili vanbračni suprug, bivši muž ili bivši partner, ili drugi član porodice. Od ukupnog broja ubijenih odraslih žena, 293 su imale decu, a najmanje107 imalo je maloletnu decu u vreme ubistva.

Za decu ubijenih žena, koja su već doživela traumu, kako kaže naša sagovornica, najbolje rešenje bio bi život u srodničkoj porodici, koja može bar delimično da im nadomesti osećaj sigurnosti. Oni, međutim, nemaju ista prava na davanja kao deca koja su smeštena kod nepoznatih ljudi, u hraniteljskim porodicama.

- Minimum koji država može da učini za ove mališane, kojima je već uzeto detinjstvo, jeste da im omogući pravo na dečji i uvećani dečji dodatak, koji neće zavisiti od materijalnih uslova srodnika koji o njima brinu - kaže Macanović.

U AŽC veruju da propisima može da se ustanovi i da se ova odredba primenjuje retroaktivno, na svu maloletnu decu ubijenih žena koja i dalje imaju ispod 18, a čiji broj nije opterećenje za državu.

Pogledajte više