ZNAČAJAN DOGAĐAJ NA DEDINJU: Povodom petogodišnjice rada biće izvedeno 12 minimalno invazivnih operacija raspoređenih u šest sala

Novosti online 23. 09. 2024. u 10:18

DANAS će na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ biti održan značajan događaj posvećen uspešnom razvoju minimalno invazivne kardiohirurgije u Srbiji.

Foto: Institut Dedinje

- Tog dana, timovi kardiohirurga predvođeni prof. dr Ivanom Stojanovićem, upravnikom Centra za minimalno invazivnu kardiohirurgiju Instituta „Dedinje“, doc. dr Slobodanom Mićovićem, upravnikom Klinike za kardiohirurgiju, uz asistenciju doktora Miroslava Miličića, Petra Milačića, Branislava Stojkovića, Miloša Jovanovića i Igora Živkovića, povodom petogodišnjice rada Centra za minimalno invazivnu hirurgiju, uradiće 12 minimalno invazivnih operacija raspoređenih u šest operacionih sala, čime će od strane „dedinjskih” stručnjaka biti potvrđeni posvećenost, efikasnost i sigurnost pacijenata.

Minimalno invazivne procedure uključivaće rekonstrukciju mitralnog zalistka endoskopskim putem, zamenu aortnog zalistka, kao i endoskopsko pripremanje vena za bajpas. Takođe, biće izvedene i dve operacije urođenih mana kod odraslih, takozvani atrijalni septalni defekt - saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Jedna od ključnih prednosti minimalno invazivnih operacija je brži oporavak.

Foto: Institut Dedinje

- Pacijenti koji prolaze kroz ove procedure u bolnici provedu oko četiri dana, što je znatno kraće u poređenju sa klasičnim hirurškim pristupom. Osim toga, minimalno invazivna kardiohirurgija predstavlja operacije na otvorenom srcu koje se izvode kroz rezove smanjene veličine, od svega četiri do pet centimetara, čime se postiže manja operativna trauma i značajan estetski efekat.

Rezovi se prave kroz desnu stranu grudnog koša, obično u drugom, trećem ili četvrtom međurebarom prostoru, što omogućava smanjenje postoperativne boli i brže vraćanje svakodnevnim aktivnostima. Dakle, kvalitet intervencije na srcu ostaje isti kao i kod klasične hirurške metode - navodi se.

Institut „Dedinje“ je pionir u oblasti minimalno invazivne hirurgije kod nas. Prvu endoskopsku „port-access“ operaciju mitralnog zalistka, u decembru 2011. godine, uradio je hirurški tim na čelu sa prof. Ivanom Stojanovićem, koji je i razvio program minimalno invazivne hirurgije mitralnog zalistka u Srbiji. Već 2019. godine u Institutu „Dedinje” je i zvanično osnovan Centar za minimalno invazivnu hirurgiju u kojem je u proteklih pet godina obavljeno više od 500 endoskopskih operacija na srcu i oko 1.000 minimalno invazivnih operacija aortnog zalistka, posebno se fokusirajući na popravku mitralnog zaliska, bez ubacivanja stranog tela, čime je ova kuća pozicionirana kao jedna od vodećih institucija u Evropi.

Institut „Dedinje“ je postao i edukativni centar za minimalno invazivnu aortnu i bajpas hirurgiju, a već više od četiri godine uspešno se izvodi i endoskopsko pripremanje vena za bajpas. 

BONUS VIDEO: ZAPOČNITE ISPITIVANjA NA VREME: Neplodnost se individulno leči/Nekoliko minuta sa dr Petar Simić

Pogledajte više