ISKORISTITE PRILIKU DA SE PREGLEDATE: Preventivni zdravstveni pregledi danas do 17 časova širom Srbije

Novosti online 22. 09. 2024. u 10:33 >> 10:42

AKCIJA besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, koju u cilju prevencije i rane dijagnostike oboljenja realizuje Ministarstvo zdravlja, nastavljena je danas od 8 časova, u zdravstvenim ustanovama širom zemlje i trajaće do 17 časova.

Foto D. Milovanović

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar u izjavi za Tanjug apelovao je na građane da iskoriste priliku i obave preventivne preglede, za koje nije potrebno ni zakazivanje ni zdravstvena knjižica.

- Građani ne moraju da žure,pregledi su od 8 do 17 časova, ne moraju da žure ujutru i neka znaju da nikoga nećemo vratiti, čak ćemo, ako treba ostati i duže da radimo, ali ćemo sve ljude pregledati. Stalo nam je da na vreme otkrijemo i da ti ljudi dobiju lek i da budu izlečeni, jer onda su dobri i za sebe i za svoje porodice i za društvo - rekao je ministar.

- I predsednik države Aleksandar Vučić i ja, kao resorni ministar, ali i svi koji se bave ovim poslom, od početka apelujemo - samo je potrebno da se građani odazovu na preventivne preglede - rekao je Lončar.

Građani će danas biti u prilici da obave pregled hematologa, gastroenterologa, merenje krvnog pritiska, da urade laboratoriju (krvna slika, biohemija, LDH, feritin, Fe, bilirubini, transaminaze, CRP), kao i tumor markere (CEA, CA 19-9, i AFP opciono).

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) danas svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogu da urade besplatne preventivne preglede, u sklopu akcije koju organizuje Ministarstvo zdravlja. Pregledi će se obavljati u periodu od 08.00 do 17.00 časova i u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, severni ulaz, odnosno ulaz iz Ulice Koste Todorovića, saopštio je Univerzitetski klinički centar Srbije. Svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine (UKCV), u nedelju preventivni pregledi biće sprovedeni u Specijalističkoj Poliklinici, gde će građani moći da obave osnovni lekarski pregled, laboratorijske analize (kompletnu krvnu sliku), kao i biohemijske analize (CRP, LDH, feritin, transaminaze, bilirubini, gvožđe i tumor markeri), gastroenterološki i hematološki pregled, kao i tumor markere. Zdravstvene ustanove pozivaju sve građane da obave preventivne preglede i time pozitivnu utiču na svoje zdravlje. Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

TEŠKA JE SKORO POLA TONE: Na 39. "Danima ludaje" u Kikindi ponovo pobedio takmičar iz Mađarske

Pogledajte više