VUJOVIĆ POTPISALA UGOVOR: Kreće rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pećincima

Novosti online 19. 09. 2024. u 16:24

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas važan ugovor, na osnovu kojeg će u narednom periodu krenuti radovi na rekonstrukciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Pećinci.

Foto: Jovana Rošul

Vujović je navela da se u Pećincima, kroz projekte Ministarstva koje vodi, uveliko radi na izgradnji 78 kilometara nedostajuće kanalizacione mreže u pet naseljenih mesta u ovoj opštini, od kojih će četiri gravitirati ka ovom postrojenju.

- Ugovorom koji sam danas potpisala stvoreni su uslovi da se uskoro krene sa radovima na rekonstrukciji postrojenja za preradu otpadnih voda. To je još jedan razlog da ubrzamo izgradnju kanalizacije koja gravitira ka postrojenju, jer će tek sa izgradnjom kanalizacione mreže moći da radi u punom kapacitetu. Postrojenje ima kapacitet od 10.000 ekvivalent stanovnika, a po realizaciji projekta ispuštaće tehnički ispravnu vodu, što je od velikog značaja za očuvanje životne sredine. Ka ovom postrojenju će gravitirati naselja Ogar, Brestač, Prhovo i Popinci, u kojima se trenutno kroz projekat Ministarstva gradi nedostajuća kanalizaciona mreža, dok će naselje Deč, gde takođe gradimo kanalizaciju, gravitirati ka drugom postrojenju - rekla je Vujović.

Vujović je istakla da se u opštini Pećinci realizuju kapitalni projekti iz oblasti upravljanja otpadnim vodama, ističući da se takvi projekti realizuju i u drugim opštinama i gradovima širom Srbije.

Ona je dodala da je do sada ugovorena izgradnja i rekonstrukcija postrojenja još i u Nišu, Sečnju, Apatinu, Bečeju i Beloj Palanci, dok se u 2024. godini planira početak realizacije projekata u Valjevu i Priboju. Takođe, uz podršku Ministarstva, širom Srbije se gradi, ili je ugovorena izgradnja više od 340 kilometara nedostajuće kanalizacione mreže, što će značajno unaprediti kvalitet života građana.

Pogledajte više