PATRIJARH PORFIRIJE RAZGOVARAO SA KARDINALOM PAROLINOM: Izrazio zahvalnost na stavu Svete stolice o KiM (FOTO)

Đorđe Grmuša 19. 09. 2024. u 09:49

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve Porfirije sastao se u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu s državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, sa kojim je razgovarao o potrebi daljeg unapređenja saradnje dve crkve, na lokalnom i svetskom nivou.

Foto: Novosti

- U razgovoru koji je protekao u duhu hrišćanskog razumevanja sagovornici su zaključili da je obeležavanja stogodišnjice Nadbiskupije beogradske znak dobrih odnosa Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve u Srbiji - navodi se u saopštenju SPC.

Patrijarh Porfirije izrazio je zahvalnost na stavu Svete stolice o stanju u AP Kosovu i Metohiji i Parolina upoznao sa ''krajnje nezavidnim i veoma zabrinjavajućim položajem Srba i ugroženosti hrišćanskog nasleđa na tom srpskom istorijskom području''.

Njih dvojica razgovarali su i o mogućnostima realne podrške miru i očuvanju prisustva služenja SPC i njenog poglavara na AP KiM, radi dobrobiti ''kako pravoslavnih Srba, tako i Albanaca i svih drugih''.

- Takođe je bilo reči i o apsurdnom zakonu koji je izglasao Parlament Ukrajine kojim se zabranjuje misija jedine kanonske pravoslavne crkve u toj zemlji - navodi se u saopštenju.

Foto: Novosti

 

Na sastanku u Patrijaršijskom dvoru prisustvovali su i mitropolit bački Irinej, raško-prizrenski Teodosije, episkop raško-gornjokarlovački Gerasim i protojerej Đorđe Stojisavljević, kao i apostolski nuncije u Srbiji Januš Vlahovljak, monsinjor Santo Ganđemi i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Srbiji Simon Bolivar Sančez Karijon.

Parolin se ranije danas sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarao o održavanju redovnog političkog dijaloga na svim nivoima, kao i o zaštiti i obnovi srpskog verskog i kulturnog nasleđa u AP KiM.

Sastao se i sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, sa kojim je razgovarao o temama ključnim za jačanje sveukupnih odnosa Srbije i Svete stolice.
 

Pogledajte više