NOTARI OBAVILI 25 MILIONA PRAVNIH POSLOVA: JBK obeležava deceniju postojanja, a građani profesiju ocenjuju kao najbolju u pravosuđu

V.C.S.

16. 09. 2024. u 13:21

JAVNO beležništvo je za 10 godina, od kako funkcioniše u Srbiji, sa više od 25 miliona pravnih poslova, rasteretilo rad pravosuđa, ubrzalo pravni promet i zaštitilo prava stranaka, ostvarivši izuzetne rezultate, ocenila je Javnobeležnička komore Srbije.

FOTO: Arhiva novosti

- Kada su, u septembru 2014. godine otvorene prve javnobeležničke kancelarije u Srbiji, glavni zadatak bio je da se unapredi pravna sigurnost. Notarijat je opravdao očekivanja i zakonodavca i građana, jer je veoma brzo doveo do značajnog rasterećenja sudova, kako u pogledu drastičnog smanjenja broja postupaka proizašlih iz ugovornih odnosa, tako i u pogledu brzine i kvaliteta rada u vanparničnim postupcima koje javnim beležnicima poveravaju sudovi - kažu u JBK.

Najveći broj poslova, oko 80 odsto, jesu javnobeležničke overe. Solemnizovane (potvrđene i overene) isprave čine oko 10 odsto svih do sada obavljenih poslova, čime je uvedena kontrola u pravni promet. Od kad ugovore o prometu nepokretnosti solemnizuju notari, potpuno su sprečene duple prodaje nepokretnosti, koje su ranije dovodile do velikog broja sporova i zbog kojih je štetu pretrpeo veliki broj građana.

Kod ostavinskih postupaka, beležnicima je do sada povereno oko 1.400.000 predmeta. Broj izjavljenih žalbi na ostavinska rešenja koja donose notari je oko 0,5 odsto, dok je broj preinačenih rešenja ispod 0,1 odsto.

Srbija ima 231 beležnika, u čijim kancelarijama radi još oko 1.500 ljudi - javnobeležničkih pomoćnika, saradnika, pripravnika i administrativnog osoblja. Beležnici godišnje prosečno urade 300.000 besplatnih overa, od kojih su najveći broj dokumenti potrebni za upis u srednje škole i na fakultete, ali i za ostvarivanje prava iz sistema socijalne zaštite. Na ovaj način, građanima se godišnje uštedelo najmanje 54 miliona dinara.

- Od otvaranja prvih kancelarija, javni beležnici su imali veliku podršku Ministarstva pravde, koje je neprekidno radilo na unapređenju profesije, proširenju nadležnosti i stvaranju uslova za svakodnevni rad u digitalnom okruženju, pa danas imamo mogućnost uvida i provera u svim važnim registrima koji se vode na državnom nivou - od katastra, registra prometa nepokretnosti, registra NBS za bankovne račune, registre matičnih knjiga, vozila - kažu u JBK.

Javni beležnici Srbije su ove godine dobili ravnopravan pristup i elektronskoj mreži notara EU. U maju, našim notarima je ukazano poverenje da zajedno sa Međunarodnom unijom notara u Beogradu organizuju Institucionalne sastanke UINL i Generalni savet svetske notarske organizacije, kojima je prisustvovalo više od 180 notara iz celog sveta, uključujući predsednika UINL Lajonela Galijeza.

- JKS je posebno ponosna na rezultate istraživanja koje je sproveo Centar za evropske politike, prema kome su javni beležnici najbolje ocenjena pravosudna profesija u Srbiji već nekoliko godina za redom, a u poslednjem istraživanju i sa maksimalnom ocenom 5. Ovo istraživanje se sprovodi na osnovu ankete među građanima - navode u JBK.

Pogledajte više