CRVENI KRST IMA 70.000 VOLONTERA: Mladi pomažu tokom akcija dobrovoljnog davanja krvi ili u timovima prve pomoći

V.C.S.

13. 09. 2024. u 17:15

DA volonterizam i dalje postoji u Srbiji dokazuje funkcionisanje Crvenog krsta, koji ima približno 70.000 volontera. Od toga, 60 odsto čine mladi ljudi, potvrdila je za "Novosti" Nina Savčić iz ove organizacije.

D.N.

U zemlji realizuju razne aktivnosti uz pomoć volontera i u skoro svakom programu postoji poneka aktivnost u kojoj su upravo oni ključni akteri.

- Najčešće aktivnosti su volontiranje tokom akcija dobrovoljnog davanja krvi (motivacija građana, pomoć pre i posle procesa davanja krvi), zatim u ulozi edukatora u programima "Borba protiv trgovine ljudima" i "Promocija humanih vrednosti", pa volontiranje u brojnim aktivnostima prve pomoći i timovima za vanredne okolnosti (delovanje u nesrećama). U socijalnoj delatnosti volonteri obično nemaju mnogo aktivnosti, ponekad pomažu prilikom raspodele paketa hrane i higijene - kaže Nina Savčić.

Ona smatra da mladi jesu zainteresovani za aktivnosti u Crvenom krstu, kao i da se često vežu za određeni tip akcija ili konkretan program.

- Značajno je podsticati angažovanje mladih volontera, pre svega jer smo volonterska organizacija. Radimo veliki broj aktivnosti i kada ne bismo imali ovaj broj na raspolaganju, funkcionisanje organizacije ne bi bilo održivo, ni uspešno. Volonteri zaista jesu ključni faktor naše organizacije. Sa druge strane, biti aktivan u Crvenom krstu donosi mnoge benefite: upoznavanje ambicioznih mladih ljudi, doprinos i pomaganje zajednici, razvoj personalnih poslovnih veština (mekih veština), povezanost sa raznim institucijama i drugim organizacijama - objašnjava naša sagovornica.

Pogledajte više