ŠETNJA ZA DIANU BUDISAVLJEVIĆ: SPOJI organizuje kolonu sećanja od Srpske pravoslavne crkve do groba humanitarke u Inzbruku

V.C.S.

19. 08. 2024. u 12:27

SRPSKA pravoslavna omladina Inzbruka (SPOJI) organizuje 15. septembra 2024. Šetnju sećanja na čuvenu austrijsku humanitarku Dianu Budisavljević.

Foto Srpska pravoslavna omladina

Povorka će krenuti posle liturgije tog dana, oko 10.45 sati, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku, i ići će do Dianinog groba. U njoj će ove godine učestvovati i Leonardo Rašica, njen praunuk iz Brazila.

Diana Budisavljević je rođena u ovom gradu, u porodici Obekser, a preminula je 20. avgusta 1978. i sahranjena na Zapadnom groblju.

Tokom Drugog svetskog rata je, živeći u Zagrebu sa suprugom, hirurgom Julijom Budisavljevićem, Srbinom iz Hrvatske, od genocida u logorima smrti u NDH spasila više od 10.000 srpske dece, mahom sa Kozare i Korduna.

Z. Jovnaović

- Priključite nam se da joj i ove godine odamo počast, održimo živo sećanje na nju i u našem Inzbruku svima pokažemo koliko nam je stalo do nje i svih žrtava ustaškog i svih drugih fašističkih režima - navode u SPOJI.

Pogledajte više